vineri, septembrie 29, 2023
AcasăAgenda ZileiFoștii parlamentari își cer pensiile înapoi, în instanțe

Foștii parlamentari își cer pensiile înapoi, în instanțe

Foștii parlamentari nemulțumiți că le-au fost eliminate pensiile speciale cer în instanță repunerea în drepturi, după ce au eșuat în a-l convinge pe Avocatul Poporului să conteste la Curtea Constituțională legea prin care le-au fost anulate privilegiile.

”În ultimele zile, 122 de foști parlamentari au dat în judecată secretariatele Camerei Deputaților și Senatului, solicitând instanțelor să le oblige la repunerea în plată a pensiilor speciale pe care le primeau înainte de februarie 2021” – informează G4Media.

În ultimele trei zile, informează sursa citată, 20 de instanțe din țară au înregistrat procese prin care foști deputați și senatori cer să primească, din nou, pensiile speciale. Cei mai mulți reclamanți se află în Prahova (16), Iași (15), Galați (9),Argeș și Călărași (8).

Printre cei mai disperați contestari ai eliminării dreptului la pensie specială ar fi Petre Daea, Nicolae Bacalbașa, Victor Socaciu, Anghel Stanciu, Ion Solcanu, Doru Ioan Tărăcilă, Victor Paul Dobre, Puiu Hasotti, Ion Ariton și Ioan Oltean.

Pensiile speciale au fost eliminate pe 24 februarie 2021, după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care fusese votată de parlamentari cu 357 de voturi pentru și niciun vot împotrivă.

Numărul parlamentarilor care beneficiau de pensii speciale, în februarie 2021, era de 827, iar impactul bugetar era, la începutul anului, de aproximativ un milion de euro lunar.

Pentru un mandat, un parlamentar primea minimum 2131 lei lunar, iar pentru trei mandate pensia lunară era de 14.827 lei lunar.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate