vineri, septembrie 29, 2023
AcasăAgenda ZileiȘeful Digitalizării: Românii nu vor mai putea ieși din țară fără noua...

Șeful Digitalizării: Românii nu vor mai putea ieși din țară fără noua carte de identitate electronică

Românii nu vor mai putea ieși din țară dacă nu vor avea noua carte de identitate electronică – a declarat, joi, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR), Octavian Oprea.

Cartea de identitate, care vine la pachet cu mai multe facilități pentru relaționarea în format digital cu instituțiile publice, nu este obligatorie, și ea vine cu o serie de beneficii, inclusiv posibilitatea de a interacționa rapid, în format digital, cu instituțiile statului.

„Când vorbim despre identitatea electronică, în ultima perioadă s-au speculat foarte multe informaţii mai mult sau mai puţin adevărate în zona publică. Ce e important e că această carte electronică de identitate va putea oferi cetăţeanului român posibilitatea de a interacţiona în format digital cu instituţiile publice şi asta alături de alte două proiecte pe care Autoritatea pentru Digitalizarea României le implementează.

E vorba despre nodul eIDAS care va permite comunicarea datelor dintre instituţiile guvernamentale din România împreună cu toate celelalte instituţii de la nivel european. Practic, identitatea noastră va putea circula în toată Uniunea Europeană şi identitatea celorlalţi cetăţeni europeni va putea fi recunoscută de instituţiile publice din România”, a afirmat Octavian Oprea, citat de Agerpres.

El a adăugat că prin intermediul noii platforme software centralizată  (PSCID) aflate în lucru se va permite, printr-o logare unică, folosind cartea de identitate, navigarea în orice altă platformă electronică.

”Autoritatea pentru Digitalizarea României are, în acest moment, în implementare proiectul PSCID, platforma software centralizată de identitate digitală care va acţiona ca poartă unică de intrare în toate platformele de e-Guvernare din România. Mai simplu: aşa cum în momentul de faţă ne logăm cu Facebook şi Gmail într-o platformă privată, ne vom putea loga cu această identitate electronică o singură dată şi vom putea naviga nestingheriţi în orice platformă electronică.

Cartea de identitate electronică vine la pachet cu multe alte beneficii. Ea nu va fi obligatorie, pentru că există, din păcate, şi cetăţeni care pun la îndoială modul în care datele sunt stocate, faptul că această carte de identitate electronică le va încălca anumite drepturi, ceea ce nu e adevărat. Lor le vom putea oferi posibilitatea de a fi beneficiarii în continuare a unei simple bucăţi de plastic cu care se vor putea identifica în faţa instituţiilor publice din România, dar nu vor mai putea călători în afara graniţelor ţării”, a explicat şeful ADR.

Proiectul privind crearea Platformei Software Centralizată pentru Identificare Digitală – PSCID este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), prin Programul Operaţional Competitivitate (POC) 2014-2020, Axa Prioritară 2 – Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiei (TIC) pentru o economie digitală competitivă.

Valoarea proiectului se ridică la aproximativ 99,94 milioane de lei.

Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat, recent, că noua carte de identitate electronică va fi accesibilă începând din luna august 2021.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate