vineri, septembrie 22, 2023
AcasăAgenda ZileiFrăția dictatorilor: KGB-ul belarus și SVR-ul rusesc fac front comun împotriva Occidentului

Frăția dictatorilor: KGB-ul belarus și SVR-ul rusesc fac front comun împotriva Occidentului

Serviciile ruse şi belaruse de informaţii anunţă joi că-şi consolidează cooperarea împotriva ”agresivităţii Statelor Unite şi ţărilor occidentale”, într-un nou semn de apropiere, pe fondul reprimării sporite a opoziţiei din Belarus, relatează AFP, citat de News.ro.

Directorul serviciilor ruse de informaţii externe (SVR) Serghei Narîşkin şi cel al serviciilor de securitate belaruse (KGB) Ivan Tertel anunţă că au ”ajuns la un acord în vederea unei dezvoltări a unei activităţi în comun de rezistenţă faţă de acţiunile distrugătoare al Occidentului”, potrivit aceleiași surse.

Potrivit agenției oficiale de știri a Belarus, BelTA, Serghei Narîșkin și Ivan Tertel au discutat, în cadrul reuniunii din 3 iunie, de la Vitebsk, despre rezultatele și perspectivele de interacțiune în asigurarea intereselor naționale ale Rusiei și Belarusului în fața politicii agresive pe care SUA și țările occidentale o urmăresc cu privire la Belarus și Rusia.

”În spiritul relațiilor tradiționale fraterne, SVR-ul rusesc și KGB-ul din Belarus au convenit să lucreze împreună pentru a contracara activitățile distructive din Occident, care vizează destabilizarea situației politice, sociale și economice din spațiul statului Uniunii Rusia-Belarus” – scrie BelTA.

Potrivit News.ro, ”Uniunea Rusia-Belarus” este o alianţă politico-economică cu un contur slab definit şi care a rămas mult timp suspendată, în pofida unor eforturi constante ale Moscovei de aprofundare a unei integrări economice, politice şi militare.

Dictatorul Lukașenko, aflat sub sancțiunile Occidentului nu numai pentru fraudarea alegerilor din Belarus și dictatura instaurată în țara lui, ci și pentru implicarea recentă într-o acțiune de terorism de stat, prin forțarea aterizării unei curse aeriane internaționale doar pentru a aresta un opozant, aflat în acea cursă, a primit sprijin și încurajări din partea dictatorului de la Kremlin, Vladimir Putin.

Lukașenko și Putin s-au întîlnit pe 28 mai la Soci, după deturnarea cursei Ryanaiar și arestarea opozantului Roman Protasevich, președintele rus promițându-i acestuia sprijin necondiționat, inclusiv militar, în fața unei ”agresiunii” externe.La revenirea de la Soci, Lukașenco a declarat, totuși că în caz de conflict militar cu NATO, armata rusă ar ajunge în 24 de ore la Minsk.

”Dacă va exista oarecare circumspecţie, dacă vom vedea o activare a NATO inclusiv până la un conflict militar, armata rusă va ajunge în 24 de ore în Belarus” – a spus, marți, dictatorul Lukașenko.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate