marți, septembrie 26, 2023
AcasăAdministrație publicăFrăția PNL-PSD: Doua firme de familie ale lui Bunea Stancu vor moderniza...

Frăția PNL-PSD: Doua firme de familie ale lui Bunea Stancu vor moderniza portul Brăila, pentru 20 milioane de euro

Două firme de familie ale fostului șef al Consiliului Județean Brăila, Bunea Stancu, fost pușcăriaș condamnat definitiv la 3 ani (2015), respectiv 3 ani și 8 luni (2019) de închisoare, vor moderniza Portul Brăila, după ce au câștigat, miercuri, în asociere cu o firmă constănțeană, o licitație organizată Compania Națională ”Administrația Porturilor Dunării Maritime” – S.A. Galați.

Contractul de proiectare şi execuţie a lucrărilor care vor conduce la modernizarea şi dezvoltarea Portului Brăila, în valoare de 87,45 milioane lei, exclusiv TVA, a fost semnat miercuri, 16 iunie, cu asocierea Hercules SA & Concivia SA & Interconstruct SRL.

Portul Brăila va fi modernizat cu fonduri europene în valoare de peste 120 de milioane lei – din care valoarea eligibilă nerambursabilă FEDR este de 86.7 milioane lei – în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, în urma implementării proiectului estimându-se că traficul de mărfuri va creşte cu 26% până în anul 2023.

Firmele Hercules SA și Concivia SA, câștigătoare ale proiectului, sunt controlate de Gheorghe Bunea Răzvan, fiul baronului PSD de Brăila, Gheorghe Bunea Stancu.

Potrivit termene.ro, ambele societăți sunt controlate, majoritar, prin intermediul firmei Bursagrirom SA, în care Gheorghe Bunea Răzvan deține 64% din părțile sociale, restul acțiunilor fiind deținute de Costin Iulian Sorin.

Potrivit Obiectiv Vocea Brăilei, Sorin Costin ”a fost până în 2013 liberal cu acte în regulă, ba chiar şi consilier municipal din partea aceluiaşi partid. Toate acestea în condiţiile în care între Costin şi Bunea Stancu, preşedintele organizaţiei PSD, a existat o vădită legătură (ex-liberalul deţine acţiuni la aceleaşi firme cu Stancu, ba chiar conduce una dintre firmele controlate de şeful CJ Brăila – „Hercules”) fiind recunoscut drept „omul lui Stancu” în tabăra liberalilor

De asemenea, CN APDM Galați este, potrivit publicației De Brăila,  condusă de Alexandru Gabriel Șerban, fost consilier municipal PNL la Galati  si fost candidat la alegerile parlamentare din 2020, tot din partea PNL.

Bunea Stancu: ”În Concivia va intra băiatu meu, Răzvan. Mi se pare normal ca băiatu’ să înceapă să preia ce este al familiei”

Într-unul dintre numeroasele dosare penale deschise pe numele lui Gheorghe Bunea Stancu, apare inclusiv o discuție în care fostul baron al PSD îi explica unei persoane, Șorici, că fiul său, Răzvan, va intra în noul Consiliu de Administrație al SC Concivia SA, pentru că „i se pare normal ca băiatul să preia ce e al familiei”.

Iată fragmentul din înregistrarea DNA:

Gheorghe Bunea Stancu:  Deci, am discutat ieri … ordinele alea de zi care le aveți voi astăzi și la Concivia și la tine … Vezi de treaba ta, că am dat indicații foarte clare că … Deci, le-am dat așa o linie, ca să … ca să fie cât de cât și corectă față de acționari și să vă creeze și vouă posibilitatea să vă organizați mai bine. Se va schimba în Consiliu’ de Administrație, în locu’ lu’ Cristi Nicolae, care produce foarte multe … discuții, ca să nu spun altceva … va intra băiatu’ meu, va intra Răzvan, ca să nu intre altcineva să avem dureri de cap. În rest, nu se schimbă absolut nimic. Da’ mi se pare normal băiatu’ să înceapă să preia ce este al familiei … Este o chestie corectă din toate punctele de vedere.

Șorici Gheorghiță: Da, dom’ președinte!

Gheorghe Bunea StancuDeci, firmele sunt controlate de noi, nu de … alții care prind avioane.

Șorici Gheorghiță: Bine! Trăiți!”

A treia societate din asocierea câștigătoare, Interconstruct SRL, este deținută de Ceauș Aurelian (50%) și Căciuloiu Andrea Cristina (50%).

Potrivit publicației online Replica, Aurelian Ceauș este nu numai ”unul dintre liberalii cunoscuți de la malul mării”,  dar și ”unul din finanțatorii de bază ai organizației PNL Constanța”. El ”a fost unul din patronii televiziunii CTV, iar firma sa a beneficiat de contracte de zeci de milioane de euro de la Apele Române, în perioada când compania era condusă de colegii săi de partid”.

În zona afacerilor, așadar, colaborarea dintre PNL și PSD merge ca unsă pentru că, în politica băștinașă, când banii vorbesc, armele tac!

 

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate