marți, septembrie 26, 2023
AcasăAgenda ZileiGeneralul (r) Gherghe Iulian Cristian, care a furat 180.000 de dolari din...

Generalul (r) Gherghe Iulian Cristian, care a furat 180.000 de dolari din fondurile de război ale DGIA, a fost trimis în judecată

General-maior (r) Gherghe Iulian Cristian, fost director adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA), a fost trimis în judecată de procurorii militari, fiind acuzat de delapidare, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual și uz de fals. Inculpatul, care va fi judecat în stare de arest preventiv, este acuzat că a furat 179.470 dolari din fondurile de război ale serviciului secret al Apărării, pentru a-și ridica o vilă pe un teren din Corbeanca.

”Prin rechizitoriul nr. 11/P/2021 din data de 16.06.2021 al Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Gherghe Iulian Cristian – fost director adjunct al DGIA, cu privire la săvârşirea infracțiunilor de:

  • delapidare
  • fals material în înscrisuri oficiale
  • fals intelectual
  • uz de fals, (…) totul cu aplicarea art. 38 alin. (1) din Codul penal” – anunță Ministerul Public printr-un comunicat de presă.

Potrivit rechizitoriului, la data de 27.11.2018, inculpatul Gherghe Iulian Cristian – care avea calitatea de locțiitor al șefului DGIA, și-a însușit, fără drept, suma de 179.470 USD din fondurile ce aparțin acestei structuri militare, scop în care a falsificat și folosit mai multe înscrisuri oficiale.

Prejudiciul material cauzat a fost reparat în întregime în cursul urmăririi, de către inculpat, prin restituirea sumei sustrase” – susțin procurorii militari.

Dosarul cauzei a fost înaintat, pentru judecată, la Curtea Militara de Apel la data de 17.06.2021.

Generalul Gherghe a recunoscut că, pe 27 noiembrie 2018, a retras cei peste 179.000 de dolari din contul de la BCR al DGIA unde se aflau fondurile instituției pentru situații de criză și război: peste 1.267.000 de dolari.

Generalul a falsificat declarația de plată externă aplicând fără drept pe acest înscris ștampila unității și contrafăcând semnătura comandantului DGIA, gl. Hapău Marian, prin aplicarea unei ștampile cu semnătura acestei persoane.

Generalul a recunoscut că a dus banii la birou unde i-a ținut într-un seif timp de un an, apoi și-a cumpărat cu ei un teren în Corbeanca pe care și-a construit o casă. Generalul Gherghe a arătat că a restituit 80 % din prejudiciu din momentul în care a început ancheta internă în cadrul DGIA și s-a pensionat.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate