joi, septembrie 21, 2023
AcasăAgenda ZileiPoliticăG4Media: Cedând la presiunea extremei drepte, Iohannis a scos din lege obligativitatea...

G4Media: Cedând la presiunea extremei drepte, Iohannis a scos din lege obligativitatea certificatului verde la locul de muncă

Președintele Klaus Iohannis i-a convocat, miercuri seara, la Cotroceni, pe liderii coaliției PNL-PSD-UDMR pentru a-i convinge să scoată obligativitatea certificatului COVID la locul de muncă, scrie G4Media.

Proiectul de lege elaborat de ministrul sănătății, Alexandru Rafila, prevedea suspendarea contractului de muncă în cazul în care angajații (de la stat sau privat) refuzau să-și scoată certificat. Documentul ar fi reprezentat dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile, sau a testării și nu ar fi introdus vaccinarea obligatorie.

Toate acestea au picat însă miercuri seara, susține G4Media, la sugestia președintelui Klaus Iohannis, care a cedat presiunilor exercitate de partidul de extremă dreaptă AUR și amenințărilor formulate public de George Simion, Șoșoacă și alți apostoli ai violenței fizice și verbale.

Chiar dacă motivele cedării sunt mai complexe și președintele Iohannis vrea să evite iritarea suplimentară a populației cu măsuri nepopulare, a face pasul înapoi la două zile după violențele simpatizanților AUR de la Palatul Parlamentului reprezintă o eroare tactică majoră.

Gestul președintelui, susține G4Media, ”încurajează extremismul și pe exaltați ca George Simion, Diana Șoșoacă și alți luptători închipuiți pentru ”libertate”. În exaltarea lui ridicolă, Simion a ajuns să facă o comparație infamă, afirmând că ”România și-a câștigat prin sânge imunitatea colectivă în tipul pandemiei, ca și libertatea în 1989.

De ce a trebuit însă ca imunitatea colectivă din capul domnului Simion să devină politică de stat? De ce România întâmpină valul cinci la fel de nepregătită ca în vară, când toată lumea știa că va veni valul patru, dar restricțiile au întârziat tot din populism și frică de reacția publicului? Cine-și asumă noul val previzibil de decese: George Simion, care oricum se bucură iresponsabil când vede sânge sau Klaus Iohannis și liderii coaliției, partenerii săi de lașități politice? (…) Sunt întrebări la care șeful statului va trebui să răspundă, la un moment dat” – conchide analistul G4Media.

Ciolacu: Suspendarea contractului de muncă poate fi neconstituțională

Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat joi că nu a fost luată încă o decizie finală în privința certificatului electronic COVID-19, însă, propunerea pe care o vor face liderii coaliției trebuie să nu încalce Constituția. Precizările vin după o discuție pe care liderii PNL, PSD și UDMR au avut-o, miercuri, cu președintele Klaus Iohannis și în care s-a stabili ca certificatul să nu fie obligatoriu la locul de muncă, scrie și Digi24.ro

Mai exact, din proiectul prezentat de Alexandru Rafila ar urma să fie scoasă prevederea prin care contractul de muncă poate fi suspendat în lipsa certificatului verde. Ciolacu a mai spus că nu poți condiționa accesul parlamentarilor în baza certificatului pentru că trebuie „să își exercite mandatul constituțional.”

„Este o prevedere care poate fi neconstituțională în ceea ce privește suspendarea contractului de muncă. (…) În ceea ce privește parlamentarii, nu poți să le interzici accesul, dar poți să le introduci sancțiuni. Nu poți să le soliciți ceva pentru că nu pot să își exercite mandatul constituțional”, a spus Marcel Ciolacu.

Proiectul de lege pregătit de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, prevedea că angajatorii – privați sau de stat – erau obligați să suspende contractul de muncă pentru angajații fără Certificatul Electronic Covid, care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea.

Potrivit proiectului, angajații aveau la dispoziție 5 opțiuni – vaccinarea cu o doză, vaccinarea cu schemă completă, trecerea prin boală, test antigen sau test PCR. Angajații nevaccinați ar fi primi gratuit 15 vouchere pentru a se testa.

Eliminarea din lege a prevederii privind suspendarea contractului de muncă pentru cei care nu prezintă certificatul Covid golește, practic, de conținut legea propusă de ministrul Sănătății.

 

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate