vineri, septembrie 29, 2023
AcasăAdministrație publicăGabriela Firea și cei 6 primari au subevaluat patromoniul Bucureștiului cu miliarde...

Gabriela Firea și cei 6 primari au subevaluat patromoniul Bucureștiului cu miliarde de lei

Prin tertipuri contabilicești, patrimoniul Bucureștiului a fost subevaluat de adminitrația Gabriela Firea și de către ceilalți șase primari ai Capitalei, se arată în cel mai recent raport al Curții de Conturi pentru 2019 la nivelul Municipiului București.

Astfel că, valoarea patrimoniului Unității Administrativ – Teritoriale Municipiul București raportată la 31.12.2019 a fost diminuată prin:

  • neevaluarea și neînregistrarea în evidența contabilă și tehnico – operative a terenului pe care este amplasat sediul Primăriei Municipiului București din B-dul Regina Elisabeta nr.47, sector 5, în valoare de 55,727 milioane de lei
  • neevidențierea în contabilitate a contravalorii unor lucrări de modernizare și optimizare a parametrilor tehnico – funcționali ai sistemului de iluminat public – Calea 13 Septembrie, precum și a mijloacelor fixe reprezentând stâlpi, console, corpuri de iluminat, rețele executate de o societate comercială pentru Municipiul București din anul 1998 până în anul 2019, în valoare totală de 680,782 milioane lei
  • neevaluarea, neînregistrarea în evidența contabilă și nereflectarea în bilanțul contabil încheiat la 31.12.2019, a unor active fixe corporale (teren și construcții) în valoare de 21,675 milioane lei, aflate în administrarea Unității Administrativ – Teritoriale Sector 6.
  • neînregistrarea de către Școala Gimnazială nr. 188 și Școala Gimnazială „Grigore Tocilescu” din subordinea Unității Administrativ – Teritoriale Sector 5, în evidența contabilă și nereflectarea în bilanțul contabil încheiat la 31.12.2019 a terenurilor, în valoare de 8,757 milioane lei, aflate în administrarea entităților.
patromoniul bucureștiului subevaluat

Patrimoniul Bucureștiului, subevaluat cu bună știință

În cazul sectorului 1, nu s-a înregistrat corect în evidența contabilă un imobil preluat în administrare din 2001 (apartament). La fel și la sectorul 2, unde nu s-a înregistrat în patrimoniu un apartament trecut din domeniul public al statului, în domeniul public al Municipiului București și în administrarea Sectorului 2, conform prevederilor O.U.G. nr. 83/2001 și H.G. nr. 987/2003, cu consecința lipsirii bugetului local de veniturile cuvenite, realizate din închirierea acestuia.

Școli și grădinițe cu contabilitate greșită de peste 120 de milioane de lei

S-a menținut greșit în evidența contabilă a Liceului Tehnologic „Elie Radu”, Școlii Gimnaziale „Nicolae Labiș”, Școlii Gimnaziale nr. 88 și Grădiniței „Floare de Colț” a sumei de 120,265 milioane lei reprezentând valoarea imobilelor (teren, amenajări de teren și clădiri) în care își desfășoară activitatea unitățile de învățământ, în condițiile în care aceste imobile sunt înregistrate în evidența contabilă a Unității Administrativ – Teritoriale Sector 3, valoarea patrimoniului fiind dublată.

S-a menținut nejustificat în evidența operativă și contabilă a două terenuri în valoare totală de 17,925 milioane lei, care nu mai sunt administrate de Unitatea Administrativ – Teritorială Sector 3 încă din anul 2018.

Nu s-a calculat și nici evidențiat în evidența contabilă a unor creanțe în valoare totală de 160,692 milioane lei, constând în cota de cheltuieli datorată de asociațiile de proprietari (10-20%) pentru lucrările de reabilitare termică a blocurilor de locuințe:

  • la Unitatea Administrativ – Teritorială Sector 1 (102,2 milioane lei),
  • la Unitatea Administrativ – Teritorială Sector 3 (51,291 milioane lei),
  • la Unitatea Administrativ – Teritorială Sector 4 (2,607 milioane lei) și
  • la Unitatea Administrativ – Teritorială Sector 6 (4,594 milioane lei).

Lucările erau terminate în realitate, dar pe hârtie  încă se mai muncea la ele

Mai mult, raportul mai arată că în soldul contului 231 „Active fixe corporale în curs de execuție” erau menținute obiective de investiții finalizate și recepționate, care trebuiau înregistrate ca active fixe corporale, în valoare totală de 120,038 milioane lei, astfel:

  • 36,689 milioane lei la Unitatea Administrativ – Teritorială Sector 4 (lucrări de amenajări parcări, construcții la unități școlare și lucrări de semaforizare),
  • 31,179 milioane lei la Unitatea Administrativ – Teritorială Sector 6 (lucrări reabilitare termică a blocurilor de locuințe, respectiv lucrări de reabilitare a sistemului rutier),
  • 52,171 milioane lei la Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (aparatură medicală și utilaje bucătărie puse în funcțiune la Spitalul Clinic de Ortopedie – Traumatologie și TBC Foișor).

În cazul administrației din Sectorul 5 s-a constatat atât înregistrarea eronată în contul 682 – „Cheltuieli cu activele fixe neamortizabile”, în loc de contul 231 – „Active fixe corporale în curs de execuție”, a cheltuielilor privind reabilitarea termică a blocurilor de locuințe în sumă totală de 8,003 milioane lei, în condițiile în care investițiile nu au fost finalizate și recepționate.

Tot aici s-a înregistrat gresit pe cheltuieli în loc de contul 231 „Active fixe corporale în curs de execuție” a unor servicii de proiectare extindere corp clădire (DALI și expertiză tehnică) în valoare totală de 210.000 lei, plata fiind efectuată în cursul anului 2019 în cadrul articolului bugetar 71 – „Active nefinanciare” de către Școala Gimnazială „Grigore Tocilescu”.

Iar în cazul Capitalei, Curtea a mai constatat că nu s-au luat măsuri pentru transmiterea unor active fixe corporale -străzi și pasaje rutiere – în valoare totală de 305,506 milioane lei de către Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul București în administrarea instituțiilor care au ca obiect de activitate administrarea acestor bunuri.

 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate