duminică, mai 22, 2022
AcasăAgenda ZileiGuvernul a adoptat OUG pentru alegerile parlamentare anticipate. Ce mai prevede actul...

Guvernul a adoptat OUG pentru alegerile parlamentare anticipate. Ce mai prevede actul normativ

Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen. În plus, OUG prevede prevede și trei zile de vot în diaspora şi posibilitatea de a vota la orice secţie de votare.

„Ordonanţa de urgenţă pentru organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen a fost adoptată în şedinţa de guvern de astăzi. Vorbim despre extinderea prevederilor care au fost benefice şi s-au dovedit a fi în avantajul cetăţenilor care au dorit să voteze la alegerile prezidenţiale, respectiv trei zile de vot în diaspora şi, de asemenea, posibilitatea de a vota la orice secţie de votare, pentru a încuraja participarea la vot a cetăţenilor români – au fost incluse în acest proiect”, a declarat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

De asemenea, a fost dublat numărul parlamentarilor pentru diaspora de la doi la patru senatori şi de la patru la opt deputaţi. Dancă a mai precizat că în eventualitatea organizării de alegeri anticipate, exista un vid legislativ, problemă care trebuia reglementată.

„Sunt contradicţii sau termene necorelate între prevederile constituţionale în această privinţă şi prevederile din legislaţia electorală. Constituţia prevede un termen de trei luni de zile pentru organizarea alegerilor parlamentare după dizolvarea Parlamentului, în timp ce legislaţia electorală prevede un termen de minimum 90 de zile pentru organizarea acestor alegeri. Termenul stabilit prin acest proiect de OUG este de 50 de zile pentru anunţarea datei alegerilor parlamentare după dizolvarea Parlamentului, iar acest anunţ poate fi făcut în termen de cinci zile de la dizolvarea Parlamentului”, a precizat Dancă.

El a mai spus că OUG prevede şi norme tehnice privind constituirea birourilor electorale şi componenţa acestora.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate