miercuri, iunie 19, 2024
AcasăAgenda ZileiGuvernul pregătește lege pentru carantină și internare obligatorie

Guvernul pregătește lege pentru carantină și internare obligatorie

Guvernul pregătește o lege pentru carantină și internare obligatorie, după ce ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că proiectul legislativ va fi elaborat în conformitate cu recomandările Curţii Constituţionale

„Ne pregătim pentru un proiect legislativ pe care îl vom şi promova în şedinţa de săptămâna viitoare a Guvernului, care tocmai acele recomandări ale Curţii Constituţionale vrem să le clarificăm foarte atent. Boală transmisibilă, carantină, izolare, tratament şi internare. Recomandările şi articole care nu sunt conforme – potrivit Curţii Constituţionale – din Legea 95 sau Legea 50 sau din Ordonanţa de Urgenţă 99 suntem în măsură să le putem reaşeza legislativ, dar avem nevoie de cooperarea dumneavoastră, avem nevoie de colaborarea corpului medical pentru a putea gestiona acest moment. Au fost nişte recomandări ale Curţii Constituţionale, care recomandau claritate şi previzibilitate, le vom face într-un proiect legislativ, vom reveni şi cu un ordin de ministru în ceea ce priveşte această izolare”, a spus Tătaru.

Ministrul nu crede că liberalii nu vor avea susţinere în acest moment, în care este vorba despre o problemă naţională, nu una politică pe care să o gestioneze strict parlamentar.

Lege pentru carantină și internare obligatorie 

Situația este cu atât mai apăsătoare cu cât, în capitală, sunt tot mai puține locuri la Terapie intensivă. Mai mult, există în continuare transmitere comunitară accentuată şi focare în constituire.

„Recomandările, în acest moment, sunt pentru agenţii economici, pentru populaţia civilă de a colabora în contextul respectării regulilor. În continuare se poartă masca în spaţiile închise, în mijloacele de transport în comun, la locurile de muncă, cu excepţiile prevăzute. Avem transmitere comunitară accentuată, avem focare în constituire. Nu sunt ca număr mare de cazuri fiecare focar în parte, dar îl avem diseminat la nivelul întregii ţări. Recomand, în continuare, păstrarea acestor precauţii. Nu s-a terminat acest prim moment al pandemiei”, a susţinut Tătaru.

Curtea Constituţională a României (CCR) a publicat, miercuri, motivarea deciziei din 25 iunie prin care a declarat ca fiind neconstituţională starea de carantină şi internarea obligatorie. CCR consideră că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.

CCR susţine că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate