duminică, martie 3, 2024
AcasăAdministrație publicăGuvernul vinde pe bucăți companiile de stat

Guvernul vinde pe bucăți companiile de stat

Guvernul vrea să vândă prin ofertă publică un pachet de 10% acţiuni nou emise la Hidroelectrica şi de 15% la Complexul Energetic Oltenia, potrivit Programului de convergenţă 2019-2022. 

„Guvernul are în vedere iniţierea unei oferte publice primare pentru vânzarea unui pachet de 10% acţiuni nou emise la SPEEH Hidroelectrica S.A., respectiv 15% acţiuni nou emise la Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A., prin majorare de capital social”, se arată în document.  

Prin acesta, Ministerul Energiei continuă procesul de restructurare în vederea eficientizării activităţii Complexului Oltenia şi a Companiei Naţionale a Uraniului, precum şi procesul de reorganizare a Complexului Energetic Hunedoara. 

„În ceea ce priveşte Complexul Energetic Oltenia S.A., a fost aprobată în cursul anului 2018 Strategia CEO pentru perioada 2019-2030, care vizează restructurarea şi eficientizarea activităţii în vederea creşterii atractivităţii societăţii pentru investitori. De asemenea, compania a demarat o serie de proiecte de investiţii în vederea modernizării şi alinierii la normele de mediu. În 2018 a demarat proiectul ce vizează reparaţia capitală a grupului nr. 5 de 330 MW de la Rovinari, urmând să continue investiţiile majore demarate în anii anteriori”, se arată în programul de convergenţă. 

Legat de Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A., la sfârşitul lui 2018, Comisia Europeană a emis o Decizie prin care a stabilit că împrumuturile acordate în favoarea CEH constituie ajutoare de stat acordate în mod ilegal de România şi sunt incompatibile cu piaţa internă. 

Astfel, MFP prin ANAF are sarcina să recupereze ajutoarele incompatibile. În prezent, la nivelul Ministerului Energiei, Ministerului Finanţelor Publice, ANAF şi Consiliului Concurenţei, se analizează diverse scenarii de reorganizare a activităţii CEH.

De asemenea, a fost realizat de către un expert independent (firma Glowny Institut Gornictwa – Polonia) un studiu menit să expertizeze dimensiunea riscului asociat cu închiderea bruscă a minelor Lonea şi Lupeni din cadrul CEH. Acest studiu urmează a fi înaintat CE în vederea identificării soluţiilor optime pentru închiderea în siguranţă a acestor două mine, pentru care România a notificat un program de închidere. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate