luni, iunie 17, 2024
AcasăAgenda ZileiImportanța igienei mâinilor: COVID-19 rezistă pe piele de 5 ori mai...

Importanța igienei mâinilor: COVID-19 rezistă pe piele de 5 ori mai mult decât virusul gripal

COVID-19 rămâne activ pe pielea umană timp de nouă ore, a descoperit o echipă de cercetători japonezi. Studiul care evidențiază importanța igienei mâinilor în contextul pandemiei de COVID-19, „Survival of SARS-CoV-2 and influenza virus on the human skin: Importance of hand hygiene in COVID-19” a fost publicat la începutul lunii octombrie în Clinical Infectious Diseases.

Același studiu arată că virusul gripal (IAV) supraviețuiește pe pielea umană timp de aproximativ 1,8 ore.

„Supraviețuirea de până la nouă ore a SARS-CoV-2 (tulpina de virus care provoacă COVID-19) pe pielea umană sporește riscul de transmitere a acestuia în cazul contactului, în comparație cu virusul gripal de tip A, contribuind la accelerarea evoluției pandemiei”, arată autorii studiului (Ryohei Hirose, Hiroshi Ikegaya, Yuji Naito, Naoto Watanabe, Takuma Yoshida, Risa Bandou, Tomo Daidoji, Yoshito Itoh, Takaaki Nakaya).

„Atât coronavirusul, cât și virusul gripal sunt inactivate în decurs de 15 secunde prin aplicarea etanolului, care este utilizat în produsele de dezinfectare a mâinilor. Igiena corectă a mâinilor este esențială, reducând riscul de infectare atât cu SARS-CoV-2 cât și cu IAV”, spun specialiștii Fundației Baylor Marea Neagră.

Studiul susține recomandările Organizației Mondiale a Sănătății în favoarea spălării regulate și corecte a mâinilor pentru a limita transmiterea virusului.

Rezultatele studiului arată că:

  • SARS-CoV-2 și IAV au fost inactivate mai rapid pe suprafața pielii decât pe alte suprafețe (oțel inoxidabil, sticlă, plastic);
  • Timpul de supraviețuire a fost semnificativ mai mare pentru SARS-CoV-2 decât pentru virusul gripal de tip A (IAV): în medie 9,04 h (7,96-10,2 h) față de 1,82 h (1,65 – 2,00 h).
  • IAV aflat în mucus, pe alte suprafețe în mediul extern a fost inactivat mai rapid – 1,69 h (1,57-1,81 h), în timp ce SARS-CoV-2 prezintă un timp de supraviețuire semnificativ mai mare – 11,09 h (10,22-12,00 h) în aceleași condiții;
  • Ambele virusuri, atât SARS-CoV-2 cât și IAV sunt inactivate în 15 secunde prin aplicare etanolului.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate