sâmbătă, martie 15, 2025
AcasăAgenda ZileiIncident major de securitate la CIA: Lista angajaților cu mai puțin de...

Incident major de securitate la CIA: Lista angajaților cu mai puțin de doi ani vechime a fost trimisă pe e-mail neclasificat la Casa Albă

Casa Albă a ordonat Agenției Centrale de Informații (CIA) să trimită un e-mail neclasificat cu o listă a tuturor angajaților recrutați în ultimii doi ani, în conformitate cu un ordin executiv de reducere a personalului federal, potrivit The New York Times. Conducerea CIA, printr-o gravă încălcare a celor mai elementare norme de protecție contrainformativă, a transmis Casei Albe pe internet, deci în văzul întregii lumi ”academice” a spionajului internațional, lista integrală cu pifanii CIA.

Această acțiune a provocat îngrijorare în rândul foștilor oficiali ai CIA, care au avertizat că lista ar putea fi accesată de adversari.

Lista includea prenumele și inițiala numelui de familie ale noilor angajați, care sunt încă în perioada de probă și, prin urmare, ușor de demis. Printre aceștia se numără numeroși tineri analiști și operativi angajați special pentru a se concentra pe China, ale căror identități sunt de obicei protejate cu strictețe, deoarece hackerii chinezi încearcă constant să îi identifice.

Unii foști oficiali au declarat că erau îngrijorați că lista ar putea fi transmisă unei echipe care colaborează cu Elon Musk și cu echipa sa de eficientizare a guvernului. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, numele angajaților ar putea fi mai ușor descifrate de China, Rusia sau alte servicii de informații străine. Un fost ofițer al agenției a caracterizat raportarea numelor într-un e-mail neclasificat drept un „dezastru pentru contrainformații”.

Oficialii actuali au confirmat că CIA a trimis lista cu numele angajaților către Biroul de Management al Personalului, respectând un ordin executiv semnat de președintele Donald Trump.

Deși Elon Musk nu conduce direct acest Birou, el are o influență seminificativa asupra acestei entități. Concret, Biroul de management al personalului (Office of Personnel Management – OPM) din Casa Albă este condus de Katie Malague. Totuși, Elon Musk a avut un impact semnificativ asupra acestui birou. După ce președintele Donald Trump a preluat din nou mandatul, Elon Musk a numit mai mulți asistenți ai săi în funcții cheie și a restricționat accesul funcționarilor publici seniori la sistemele de date personale. Musk a fost numit „angajat special al guvernului” și are spațiu de birouri în complexul Casei Albe, unde îl folosește pentru a lansa Departamentul eficienței guvernamentale (DOGE), care vizează reducerea cheltuielilor guvernamentale.

Revenind la transmiterea listei cu tinerii ofițeri CIA aflați în ”probe”, oficialii au minimalizat preocupările legate de securitate. Spre exemplu, un oficial american a explicat că trimițând doar prenumele și inițialele numelor angajaților aflați în perioada de probă sperau ca informațiile să fie protejate.

Însă alți foști oficiali au ridiculizat explicația, spunând că prenumele și inițialele numelor ar putea fi combinate cu alte informații – de la permisele de conducere și sistemele de înmatriculare a mașinilor, conturile de social media și datele disponibile public de la universități pe care agenția le folosește ca teren de recrutare – pentru a le pune cap la cap și a descifra și completa lista cu numele întregi.

Senatorul Mark Warner din Virginia, democratul de top din Comitetul de Informații, a scris într-o postare pe rețelele sociale că transmitrea numelor ofițerilor a fost „o evoluție dezastruoasă în domeniul securității naționale”.

„Demascarea identităților oficialilor care fac o muncă extrem de sensibilă le-ar desena pe spate o țintă directă pentru China”, a scris Warner.

Numărul ofițerilor implicați rămâne clasificat, dar ar putea fi semnificativ. În 2024, CIA a avut cea mai bună activitate de recrutare de după atacurile din 11 septembrie 2001. Ofițerii CIA, din cauza pregătirii lor intense, au o perioadă lungă de probă, de până la patru ani. Cu toate acestea, Casa Albă a cerut doar numele persoanelor care au servit doi ani sau mai puțin.

Sub William J. Burns, fostul director al C.I.A., agenția a pus un nou accent pe încercarea de a recruta un grup divers de ofițeri, argumentând că operațiunile de spionaj în străinătate necesită oameni cu o serie de abilități lingvistice și cunoștințe culturale. El s-a concentrat în special pe extinderea acoperirii agenției despre China, creând un centru chinezesc la sediu care a inclus analiști, agenți și alții. Când Burns a ajuns la agenție în 2021, aproximativ 9 la sută din bugetul agenției era dedicat analizei și spionajului legate de China; astăzi se apropie de 20 la sută.

Așadar, orice retragere la scară largă a angajaților mai recenți ar putea avea un impact disparat asupra vorbitorilor de mandarină și experților în tehnologie, împreună cu forța de muncă minoritară a agenției.

Oficialii actuali au declarat însă că noul director al C.I.A., John Ratcliffe, acorda prioritate Chinei și nu dorește un exod în masă al persoanelor cu expertiză în acest domeniu.

Revizuirea angajărilor în perioada de probă, ordonată de Casa Albă, vine în contextul în care noul director al CIA, John Ratcliffe, a început un efort de a determina ofițerii cu vechime din agenție să se retragă anticipat. Oficialii au spus că Ratcliffe speră să deschidă calea către funcții de conducere pentru ofițerii de nivel mediu.

CIA le oferă angajaților săi ceea ce numește „demisie amânată”, o opțiune de a demisiona, dar de a continua să fie plătiți până în septembrie, ca parte a eforturilor conduse de Musk pentru a reduce dimensiunea personalului federal, au spus oficialii.

Agențiile legate de securitatea națională fuseseră inițial scutite, cel puțin parțial, de oferta guvernamentală de a-și părăsi locurile de muncă, extinsă săptămâna trecută. Dar Ratcliffe a insistat să extindă o versiune a acestei oferte și pentru angajații săi.

În cadrul programului CIA, agenția va avea ultimul cuvânt cu privire la momentul în care cineva pleacă, pentru a se asigura că zonele critice au suficienți ofițeri.

În caz contrar, însă, oferta este structurată aproape în același mod cu ceea ce echipa lui Musk a promovat în guvernul federal.

Într-un e-mail trimis marți, ofițerilor agenției li s-a extins o ofertă de a părăsi agenția începând cu 30 septembrie și pot primi aproximativ opt luni de salariu și beneficii, ca parte a eforturilor lui Trump de a reduce guvernul federal. Un asistent al directorului Ratcliffe, care a făcut declarații sub condiția anonimatului conform protocolului agenției, a spus că efortul a fost menit să încurajeze o parte din grupul mare de ofițeri care s-au alăturat după atacurile teroriste din 11 septembrie să se pensioneze anticipat.

„Aceste măsuri fac dintr-o strategie holistică menită să insufle unei părți o energie reînnoită, să ofere oportunități pentru apariția liderilor emergenți și să poziționeze mai bine CIA-ul pentru a-și îndeplini misiunea”, conform comunicatului emis de o purtătoare de cuvânt a CIA care a mai adăugat că această ofertă va asigura că forța de muncă a agenției va răspunde „priorităților de securitate națională”.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate