sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăAgenda ZileiIndependența judecătorilor, apreciată doar de patru din zece români

Independența judecătorilor, apreciată doar de patru din zece români

Patru din zece români mai au încredere în independenţa tribunalelor şi a judecătorilor, număr care este în scădere faţă de 2018, potrivit Eurobarometrului publicat de Comisia Europeană.

Numărul este mult mai mic dacă îl comparăm cu media la nivelul UE 28 (56%). Pe de altă parte, proporţia celor cu o percepţie destul de proastă (27%) şi foarte proastă (17%) a crescut cu 3 şi respectiv 2 puncte procentuale faţă de anul trecut, în timp ce 16% dintre români au răspuns că nu ştiu (+2). 

La nivelul UE 28, proporţia celor cu o percepţie:

  • bună (12%)
  • destul de bună (44%)

Acestea sunt în creștere în primul caz (+1) şi în scădere în al doilea (-1). În acelaşi timp, la nivelul UE 28 proporţia celor cu o părere destul de proastă (22%) şi foarte proastă (11%) este de doar 33%, faţă de 44% în România. 

Dacă ne luăm după vârstă, românii spun că au o percepţie bună şi destul de bună despre independenţa justiţiei este de cel de 15-24 de ani, urmat de 40-54 de ani. La polul opus se află românii din segmentul de vârstă de peste 55 de ani, din care 31% au afirmat că au o astfel de percepţie. 

44% sunt cei care percep independenţa justiţiei drept destul de proastă sau foarte proastă văd în amestecurile şi presiunile din partea guvernului şi a politicienilor principala cauză pentru această situaţie.

Nu mai puţin de 48% dintre ei afirmă că existenţa acestor amestecuri şi presiuni contează „foarte mult” în percepţia lor asupra justiţiei, în timp ce 23% susţin că este oarecum importantă. 

De asemenea, afirmaţia că statutul şi poziţia judecătorilor nu le garantează acestora independenţa justifică „foarte mult” percepţia lor negativă asupra justiţiei în cazul a 18% dintre respondenţi, în timp ce 37% spun că o justifică „oarecum”.

 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate