marți, aprilie 23, 2024
AcasăAdministrație publicăGabriel Leș: Industria națională de apărare este la pâmânt

Gabriel Leș: Industria națională de apărare este la pâmânt

Industria naţională de apărare este la pământ, iar noi trăim o perioadă destul de dificilă, trebuie să recunoaştem acest lucru, este de părere ministrul Apărării, Gabriel Leș. 

„Capabilităţile noastre sunt învechite din multe puncte de vedere şi de multă vreme. În ultimii 25 de ani, programele de achiziţii din cadrul Ministerului Apărării au fost foarte puţine şi s-au derulat pe o perioadă foarte lungă de timp. Nu erau bani. Din păcate, am făcut rău tuturor şi aici vreau să vă explic. În primul rând, Armata nu are ceea ce ar fi trebuit să aibe. Vreau să felicit militarii români şi personalul MApN, de la soldat până la general, pentru faptul că noi încă folosim acea tehnică şi este funcţională. Multă din această tehnică este uzată moral”, a mai spus Leș, într-un interviu la Realitatea TV.

Potrivit lui, armata umblă astăzi cu camioane de 30-40 de ani şi sunt funcţionale, din păcate cu posibilitatea să te lase „tehnologia” din acel camion oricând.

Industria națională de apărare, veche

„Să nu uităm că au fost şi accidente destul de grave cu astfel de camioane. Dar de aici până la a continua cu asemenea tehnică este foarte mult şi nu ne dorim acest lucru. 25 de ani de subfinanţate şi-au pus amprenta foarte grav şi asupra industriei specializate din România. Să nu uităm că industria de apărare pe care o avem este la pământ. Din păcate, este foarte slab tehnologizată. Nu s-a făcut cercetare şi dezvoltare în perioada asta şi nu mai avem capacitatea să oferim. Discutăm de nişte vremuri destul de dificile. Să nu uităm că ne aflăm în flancul estic cel mai îndepărtat”, a explicat ministrul Apărării.

Potrivit lui Leș, în cazul unei situaţii de război, lucrurile s-ar complica pentru România, însă a dat asigurări că Armata are stocuri de armament şi muniţie pentru a rezista până la intervenţia partenerilor din NATO. 

„Situaţia nu este una foarte simplă. Dacă ajungi la situaţia de război, lucrurile se complică foarte urgent. Binenţeles că Armata Română are stocuri, de armament, de muniţie, pentru a rezista astfel încât, conform regulilor, să poţi rezista până vin partenerii să te susţină”, a spus Leş. 

Ministrul este de părere că pentru o muniţie oarecum mică, pentru calibre foarte mici, la momentul acesta, nu facem nimic în ţară, decât asamblarea unei astfel de muniţii.

„În acest moment, pulberea se cumpără. Sunt pornite proiecte foarte ambiţioase, inclusiv pentru fabrica de pulberi de la Făgăraş. Este obligatoriu să avem o fabrică care să producă anumite lucruri, care sunt de importanţă majoră. Fabrica de la Făgăraş este prioritatea zero”, a mai spus Gabriel Leș.  

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate