sâmbătă, aprilie 13, 2024
AcasăAgenda ZileiRomânia, pe ultimul loc în UE la infrastructura feroviară

România, pe ultimul loc în UE la infrastructura feroviară

România este pe locul 26 din 28 de ţări ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte infrastructura feroviară, a declarat preşedintele onorific al Club Feroviar, Octavian Udrişte. Dar suntem pe locul 26 din 28 pentru că următoarele două țări după România, Malta și Cipru nu au căi ferate. 

„Cu toții încercăm să convingem autorităţile să se întoarcă cu faţa spre calea ferată, pentru că am rămas în coada Europei. O spune toată lumea, şi tabloul de bord publicat de DG MOVE (Direcţia Generală pentru Transport a Comisiei Europene) ne situează pe locul 28 la toate sistemele de transport analizate – feroviar, rutier, naval, aerian şi transportul public, cu 30 de criterii şi cu puncte: suntem pe ultimul loc. La infrastructură feroviară am câştigat două locuri, suntem pe locul 26, pentru că Malta şi Cipru n-au căi ferate”, a declarat Octavian Udriște. 

Acesta a declarat că avem multe de făcut în ţara românească în domeniul feroviar.

„Nu vreau să vă indispun, că suntem într-un moment festiv, dar vă amintesc totuşi că în 30 de ani nu am electrificat un kilometru de cale ferată, că ritmul de modernizare este lent, că în ritmul ăsta numai pentru coridorul IV ne mai trebuie încă vreo 15 ani, iar pentru toată reţeaua TEN-T Comprehensive, reţeaua Rin-Dunăre, cale de aproape 5.500 de kilometri, ne trebuie aproape 200 de ani”, a estimat Octavian Udrişte. 

Sporirea utilizării transportului public feroviar scade numărul deceselor din accidentele rutiere. 

„Suntem pe primul loc în Europa la accidentele rutiere, cu 95 de decedaţi la 1.000.000 de locuitori, faţă de 51 de victime – media europeană. Trebuie să facem ceva! Cartea Albă spune: transferaţi cât mai multă marfă şi călători de pe şosele pe calea ferată. Trebuie să înmulţim staţiile intermodale, că nu le avem, alea de la CFR Marfă nu sunt utilizabile, s-au degradat, trebuie făcut ceva”, a încheiat Octavian Udrişte.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate