Iniţiativele de revizuire a Constituţiei sunt susținute de liberali, dar și orice alte iniţiative care sunt necesare pentru a transpune în fapt voinţa exprimată la referendum şi ideea de refacere a dezbaterilor publice privind legile Justiţiei.
„Voinţa cetăţenilor care s-a manifestat în cadrul referendumului convocat de preşedintele României, referendum validat cu un scor extrem de mare, reprezintă lege pentru noi şi PNL susţine toate demersurile preşedintelui Klaus Iohannis pentru a transpune în fapt voinţa exprimată de cetăţeni la referendum. Am abordat şi subiectul legislaţiei în domeniul Justiţiei, susţinem clar ideea de refacere a dezbaterilor publice pentru a genera o legislaţie europeană în domeniul Justiţiei, care să fie conformă cu recomandările din MCV, care să ţină cont de recomandările date de Comisia de la Veneţia şi de Grupul Statelor Anticorupţie. PNL va susţine toate iniţiativele de revizuire a Constituţiei şi orice alte iniţiative care sunt necesare pentru a transpune în fapt voinţa exprimată de cetăţeni şi pentru a asigura că voinţa cetăţenilor care s-a transmis extrem de puternic în cadrul acestui referendum şi anume că România trebuie condusă de oameni cinstiţi, corecţi, care respectă legea, această voinţă să fie transpusă în realitate”, a declarat Orban.
Potrivit lui, există o procedură privitoare la revizuirea Constituţiei, o procedură care stabileşte mai mulţi paşi.
„Din punctul meu de vedere, ar fi o soluţie foarte bună să se ajungă la referendum odată cu alegerile prezidenţiale, pentru că dacă tot organizăm scrutinul de alegeri prezidenţiale este şi mai bine şi mai potrivit şi mai ieftin ca să organizăm şi referendumul de revizuire a Constituţiei cu ocazia acestor alegeri”, a spus Orban.
Pe de altă parte, Klaus Iohannis spune că referendumul pentru revizuirea Constituţiei trebuie organizat cât mai repede, arătând că ar putea fi suprapus cu unul dintre scrutinele care urmează, respectiv alegerile prezidenţiale, locale sau parlamentare.
„Referendumul pentru revizuirea Constituţiei, pentru implementat ce s-a votat acum, trebuie organizat când se poate de repede şi cu cât mai repede cu atât mai bine. Pe de altă parte, având în vedere că avem patru alegeri, primele le-am avut, avem încă trei, ar fi cel puţin ciudat să se organizeze referendumul între alegeri, fiindcă românii nu cred că agreează să vină la vot de patru ori plus încă o dată. Nu este niciun fel de problemă ca referendumul de validare să fie suprapus peste una din alegerile ce vor veni în următorul an. Prezidenţialele sunt primele, dar nu este obligatoriu să venim cu referendum pe prezidenţiale, putem să venim la fel de bine pe alegerile locale sau chiar pe parlamentare”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.
Acesta a afirmat că nu este neapărat de dorit să mergem pe o revizuire largă a Constituţiei în această configuraţie.
„Avem rezultatul foarte pozitiv al unui referendum şi acest rezultat trebuie implementat acum. Dacă vrem o revizuire mai largă sau o modernizare sau o nouă Constituţie atunci acest lucru trebuie discutat ulterior şi trebuie găsită o largă majoritate politică ce sprijină o astfel de revizuire amplă a Constituţiei. În acest moment, după părerea mea, condiţiile pentru o amplă revizuire a Constituţiei nu sunt date”, a mai spus șeful statului.