sâmbătă, decembrie 7, 2024
AcasăAgenda ZileiIniţiativa Fără Penali în funcţii publice este constituţională

Iniţiativa Fără Penali în funcţii publice este constituţională

Fără penali în funcții publice, iniţiativa legislativă cetăţenească de revizuire a Legii fundamentale, prin care se doreşte ca persoanele condamnate definitiv să nu mai ocupe funcţii publice, îndeplineşte prevederile constituţionale. 

Uniunea Salvaţi România anunţa, pe 12 februarie, că semnăturile iniţiativei civice „Fără penali în funcţii publice” au ajuns la Curtea Constituţională, după peste 100 de zile de întârziere, iar, potrivit legii, judecătorii CCR aveau la dispoziţie 60 de zile calendaristice pentru a se pronunţa asupra constituţionalităţii textului propus. 

„Victorie la CCR! Iniţiativa Fără Penali în funcţii publice este constituţională. Curtea Constituţională a României a validat astăzi constituţionalitatea iniţiativei Fără Penali în funcţii publice. Decizia CCR aduce iniţiativa cetăţenească semnată de peste un milion de români mai aproape de Constituţie. Decizia de astăzi a Curţii Constituţionale arată încă o dată că iniţiativa „Fără Penali” trebuie să fie în Constituţie. „Fără Penali” este dorinţa a un milion de români care vor o Românie îndreptată spre dezvoltare, iar primul pas este ca în fruntea ţării să nu mai fie persoane condamnate penal pentru fapte de corupţie. Îmi exprim încrederea că va fi votată şi sprijinită de parlamentarii tuturor partidelor politice, asemeni cetăţenilor care au semnat iniţiativa”, a declarat preşedintele USR, Dan Barna. 

După pronunţarea Curţii Constituţionale, iniţiativa va intra în circuitul parlamentar, cu dezbateri în comisii şi vot în plenul Camerei Deputaţilor şi Senat, urmând ca apoi să se organizeze un referendum decizional care trebuie să aibă cvorum şi vot majoritar. 

„Decizia CCR este o confirmare a ceea ce ştiam de la început şi anume că iniţiativa respectă toate reglementările naţionale şi internaţionale legate de drepturile omului. Mai mult, această decizie creează un precedent în Europa. Este posibil ca astfel de legi să apară şi în alte ţări din Europa, cum ar fi Italia, Bulgaria sau Ungaria”, a declarat preşedintele grupului de iniţiativă, avocatul Mihai Badea. 

Iniţiativa Fără Penali în funcţii publice a strâns peste 1 milion de semnături, la Parlament au fost depuse 950.000 de semnături, dintre care 830.000 valide de către primării. 

Ce spun liberalii despre Iniţiativa Fără Penali în funcţii publice

PNL salută decizia CCR privind iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei prin care se instituie interdicţia pentru cei condamnaţi de a fi aleşi în funcţii publice, a afirmat marţi liderul deputaţilor liberali Raluca Turcan. 

„Condamnaţii penal nu au ce căuta în funcţii publice! PNL salută decizia CCR privind iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei prin care se instituie interdicţia pentru cei condamnaţi de a fi aleşi în funcţii publice. Solicităm celeritate în procedura parlamentară, astfel încât până la sfârşitul legislaturii să avem cel puţin un vot într-una dintre camerele Parlamentului, astfel încât să evităm riscul casării iniţiativei la finalul legislaturii. PNL este partidul care a depus în Parlament, încă din noiembrie 2017, două proiecte legislative care interzic persoanelor condamnate penal să poată fi alese în Parlamentul României sau în funcţia de Preşedinte al României”, a scris Raluca Turcan pe Facebook. 

Aceste două proiecte au fost avizate favorabil de Consiliul Legislativ, care nu a indicat vreun risc de neconstituţionalitate. 

În condiţiile în care revizuirea Constituţiei României presupune o majoritate parlamentară de două treimi, pe care cel mai probabil PSD şi ALDE nu sunt dispuse să o asigure, PNL va insista asupra unui vot asupra celor două proiecte, care sunt deja în dezbaterea Parlamentului la Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. 

Un PLUS de siguranță

Potrivit lui Dacian Cioloș, mai mult de un milion de români au semnat această iniţiativă cu speranţa într-o Românie mai bună.

„Este acum rândul Parlamentului să voteze, cu o majoritate de două treimi în fiecare cameră, revizuirea Constituţiei. Deşi ar fi o ocazie pentru parlamentari să îşi demonstreze buna-credinţă, nu îmi fac iluzii: un Parlament condus de un condamnat penal definitiv şi de un fost prim-ministru, care de cinci luni fuge de începerea urmăririi penale, ascunzându-se în spatele imunităţii parlamentare, va respinge această iniţiativă. Sau, mai laş, o va amâna pe termen nedeterminat. Acum e nevoie să ne mobilizăm şi să îi schimbăm, pentru a ne asigura că ceea ce societatea îşi doreşte se şi poate pune în practică. Este un pas în plus pentru a curăţa România de hoţie şi pentru a le face loc oamenilor cinstiţi şi competenţi. Iniţiativa cetăţenească îşi va continua cursul. Epoca penalilor din politică se apropie de sfârşit”, a scris Cioloş, pe Facebook. 

Eugen Nicolicea iese și el la atac

Pe de altă parte, deputatul Eugen Nicolicea spune că iniţiativa Fără penali în funcţii publice are undă verde doar în ceea ce priveşte constituţionalitatea, restul fiind doar o minciună.

„Avem undă verde în ceea ce priveşte constituţionalitatea, pentru că, după cum ştiţi, Curtea se pronunţă doar pe constituţionalitate şi raportat la actuala Constituţie. Această iniţiativă, aşa cum am spus-o şi mai demult, este o iniţiativă mincinoasă, pentru că strâng semnături pentru fără penali în funcţii publice şi când te uiţi în text constaţi că nu este vorba de toate funcţiile publice, ci doar de două, trei categorii de funcţii: deputaţi, senatori, preşedintele României, deci funcţii alese. Or, o astfel de minciună prezentată în faţa unor semnatari”, a declarat Eugen Nicolicea. 

Acesta presupune că persoanele respective îşi doreau să fie fără penali în toate funcţiile publice şi nu am înţeles de ce au făcut această deosebire cei de la USR, adică doar fără penali în funcţiile alese.

„Ar putea să aibă o urmare la care nici nu s-au gândit şi anume, dacă acest lucru ar fi legiferat în acest sens, adică Constituţia, în mod limitativ, ar limita această interdicţie doar la funcţiile alese, celelalte legi care fac nişte limitări pentru alte funcţii care nu sunt alese ar deveni neconstituţionale. Adică s-ar da liber ca la toate funcţiile, altele decât alese, să se umple de penali”, a mai declarat Nicolicea. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate