sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăAgenda ZileiAugustin Lazăr: Nu am fost ofițer și nici nu am colaborat cu...

Augustin Lazăr: Nu am fost ofițer și nici nu am colaborat cu Securitatea

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, nu este ofiţer, agent sau colaborator al fostei Securităţi sau al vreunui serviciu de informaţii, a declarat acesta într-o conferință de presă. 

„În calitate de conducător al Ministerului Public doresc să exprim scuze instituţionale pentru practicile discutabile de dinainte de 1989, instituite prin lege, dar caracterizate printr-o componentă etică deficitară. Personal doresc să îmi exprim regretul pentru dramele şi suferinţele trăite de luptătorii anticomunişti, cărora le datorăm faptul că astăzi trăim într-o ţară democratică, membră a Uniunii Europene”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Augustin Lazăr.

Potrivit procurorului general, nu are niciun fel de emoţie pentru orice verificare s-ar realiza în arhivele CNSAS

„În ultimele zile, câteva instituţii de presă mi-au atribuit fapte pe care nu le-am făcut, mi-au pus etichete de natură să mă decredibilizeze ca om, ca magistrat, ca român. Este prima dată în viaţă când mi se întâmplă aşa ceva şi este suprinzător şi pentru un procuror foarte experimentat cu o carieră foarte îndelungată. În acest context, fac următoarele precizări: Nu sunt ofiţer, subofiţer, agent sau colaborator al fostei Securităţi sau al vreunui serviciu de informaţii. Am făcut şi eu armata şi sunt rezervist al Armatei Române la arma geniu”, a declarat Lazăr.

Augustin Lazăr își cere scuze pentru regimul comunist

„Augustin Lazăr face cu o întârziere cu ani buni ceea ce ar fi trebuit să facă și predecesorii săi, să își ceară scuze pentru regimul din care a făcut parte. Ce a făcut procurorul general astăzi este o chestiune de onoare. Domnia sa nu este un erou, ci a pus în practică legile sistemului comunist, iar acelea nu au fost nedrepte etic, ci monstruoase. (…) În privința dreptului public, acesta a fost afectat în mod direct de caracterul totalitar al statului. (…) Aceste declarații trebuiau făcute imediat după Revoluție, imediat după 1989, dar putea face acest lucru, când la putere era Ion Iliescu, un om care nu s-a dezis cu adevărat de sistem”, a declarat la Digi 24, politologul Ionuț Stanomir. 

Politologul nu crede că Lazăr se află în fața unei demisii în contextul de astăzi, dar trebuie să ne gândim la ce a fost înainte, mai ales că Lazăr, acum, are un comportament ireproșabil. 

„Declarațiile lui Augustin Lazăr sunt unele de curaj, față de victimele sistemului comunist. ” 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate