luni, octombrie 7, 2024
AcasăAgenda ZileiINSP: În București, Ilfov și Suceava, virusul SARS-COv-2 a suferit mutații ce...

INSP: În București, Ilfov și Suceava, virusul SARS-COv-2 a suferit mutații ce par să scadă eficiența vaccinului

Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat joi că, până în data de 2 mai, au confirmate 1.128 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care 1.114 cu varianta braziliană, 5 cu varianta sud-africană şi 9 cu varianta braziliană, 30 dintre ele soldându-se cu decese. În trei dintre cazurile de infectare confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 s-a observat că mutația survenită „pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului și, posibil, asupra eficacității vaccinale, în sensul scăderii acesteia”.

Până la data de 2 mai 2021 au fost raportate la INSP-CNSCBT 1690 secvențieri, informează INSP.

Au fost confirmate 1128 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care:

  • 1.114 cazuri cu tulpina britanică (B.1.1.7).
  • 5 cazuri cu tulpina sud-africană (B.1.351).
  • 9 cazuri cu tulpina braziliană (P.1)

În trei dintre cazurile îngrijorătoare, din Suceava, Ilfov și București, confirmate cu cele trei variante amintite, a fost depistată mutația E484K.

Mutaţia E484K nu reprezintă ea însăşi o nouă variantă, ci este o mutaţie care a fost identificată iniţial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană B.1.1.28 (diferită de VOC B.1.351) şi, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7).

Mutaţia se află în proteina spike şi pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului şi, posibil, asupra eficacităţii vaccinale, în sensul scăderii acesteia”, a transmis INSP.

Până la data de 2 mai 2021, rata de confirmare cu VOC (variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare) a fost de 67% din totalul secvențierilor, potrivit INSP.

De asemenea, mai informează INSP, au fost înregistrate și comunicate la Institutul Național de Sănătate Publică 30 decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care: 27 cu tulpina britanică (B.1.1.7) și 3 cu tulpina braziliană (P.1).

Având în vedere faptul că există circulație extinsă în România, în comunitate, a variantei britanice (linia genetică B.1.1.7), distribuția pe județe este prezentată de INSP doar pentru celelalte două VOC:

 

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate