marți, iulie 16, 2024
AcasăAgenda ZileiO notificare trimisă Parlamentului de ministrul Năsui, pe tema amânării dezbaterii legii...

O notificare trimisă Parlamentului de ministrul Năsui, pe tema amânării dezbaterii legii 5G, îi irită pe liberali

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a cerut Parlamentului, printr-o adresă din 27 aprilie, să amâne dezbaterea proiectului de lege privind rețelele 5G, deși actul normativ fusese transmis de Guvern în procedură de urgență.

„Instituţia noastră (n.r. – Ministerul Economiei) a primit mesaje de atenţionare atât din partea COM (n.r- Comisiei Europene), cât şi din partea operatorilor economici, referitoare la obligativitatea respectării procedurii de notificare a proiectului de Lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G.

(…)Având în vedere că proiectul de act normativ a fost avizat de către Guvern să intre pe ordinea de zi a celor două Camere ale Parlamentului, vă informăm că procedura parlamentară de adoptare trebuie amânată, proiectul de act normativ urmând a fi transmis instituţiei noastre în vederea notificării la Comisia Europeană şi statele membre. Adoptarea actului urmează a se relua după parcurgerea perioadei de status-quo prevăzută de actul comunitar” – a scris Claudiu Năsui în adresa trimisă Președintei Senatului, Anca Dragu și citată de Adevărul.

Gestul ministrului Năsui a fost interpretat de aliații din Coaliție ca fiind un act prin care s-ar opune adoptării aceste legi.

Premierul Florin Cîțu: decizia a fost să treacă acest proiect de lege prin Parlament cât mai rapid

Întrebat cum comentează inițiativa ministrului Năsui, premierul Florin Cîțu s-a declarat surprins.

„Mă surprinde o astfel de decizie. Nu știam că a luat o astfel de decizie. (…) „Mesajul meu este ferm și clar: am trimis, am aprobat un proiect de lege în guvern și l-am timis și în coaliție, decizia a fost să treacă acest proiect de lege prin Parlament cât mai rapid. (…) Nu înțeleg de ce (ministrul Economiei) ar vrea să amâne un astfel de proiect foarte important pentru industria tehnologică din România” – a declarat premierul Cîțu.

Alina Gorghiu: E greu de înțeles de ce ministerul Economiei trimite scrisori către Parlament, pentru amânarea Legii 5G

Senatorul PNL Alina Gorghiu a criticat și ea inițiativa lui Claudiu Năsui, sugerând că acesta nu cunoaște procedurile în relația cu Parlamentul.

E bine ca anumiți miniștri să învețe puțină procedură. E greu de înțeles de ce ministerul Economiei trimite scrisori către Parlament, pentru amânarea Legii 5G, transmisă în procedură de urgență de Guvernul din care face parte.(…)Nu un ministru, ci doar Guvernul, eventual prin Departamentul pentru relația cu Parlamentul, putea să ne comunice solicitarea” – a scris Gorghiu pe pagina sa de Facebook.

”Când Guvernul hotărăște ceva, când Coaliția convine asupra unui subiect, un ministru face corespondență peste aceste decizii? Totuși, e o temă care privește securitatea națională. O lege care respectă angajamentele pe care le avem față de SUA și UE” – a mai scris ea.

Claudiu Năsui: Este o minciună că aș fi împotriva legii privind rețelele 5G

Ulterior, ministrul Năsui a venit cu precizări lămuritoare asupra inițiativei sale, afirmând că ”ministerul economiei susține fără echivoc” legea privind rețelele 5G.

”Văd că circulă informația că aș fi împotriva legii privind 5G în România. Este o minciună. Am vorbit și cu premierul despre acest subiect. Ministerul economiei susține fără echivoc această lege.

Am primit comunicări din partea Comisiei pe acest subiect deoarece suntem punct național de contact cu comisia pentru Directiva 2015/1535. Fiind punct național de contact suntem obligați, dacă primim comunicări de la CE, să transmitem mai departe instituțiilor relevante.

Comisia Europeană a trimis ministerului precizări în care sublinia că România pregătește o lege pentru introducerea infrastructurii 5G, care dacă ar conține reglementari de natură tehnică, potrivit Directivei 2015/1535, Comisia ar trebui notificată în privința lor.

Subliniez că susținem pe deplin adoptarea legislației privind 5G în România, iar în urma analizei făcute asupra legislației incidente, a caracterului de urgență a legii și a altor precedente la nivel european, procedura parlamentară de adoptare a legii poate merge mai departe” – a transmis joi, primtr-o postare pe pagina sa Facebook, ministrul Năsui.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate