marți, decembrie 6, 2022
AcasăAgenda ZileiInterzicerea exportului de buştean în afara UE, măsură contra defrișărilor ilegale

Interzicerea exportului de buştean în afara UE, măsură contra defrișărilor ilegale

Ministerul Mediului ia în calcul interzicerea exportului de buştean în spaţiul extracomunitar, dar din păcate, Comisia Europeană (CE) nu ne permite să facem acelaşi lucru şi în spaţiul intracomunitar, indiferent de tipul de export, a afirmat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe.

„De când am venit la minister am pus colegii din Direcţia Generală Păduri să ia în calcul să interzicem exportul de buştean în spaţiul extracomunitar. Din păcate, Comisia Europeană nu ne permite să interzicem exportul de buştean sau orice alt tip de export în spaţiul intracomunitar. Dar este important, pentru că şi acolo, în spaţiul extracomunitar, pleacă cantităţi însemnate de lemn. Eu cred că toată România, toţi cetăţenii şi toate entităţile din această ţară ar trebui să-şi dorească să funcţioneze Inventarul Forestier Naţional. Oricum, suntem ţara din Europa care are cea mai scurtă perioadă de viaţă pentru IFN”, a afirmat Costel Alexe, la Digi 24.

Interzicerea exportului de buştean, o măsură eficientă

Ţările nordice, de exemplu, au acest mecanism de 40-50 sau 60 de ani. Pentru noi este atât de important acest IFN pentru că ne dă date pe baza cărora putem să ne facem strategia forestieră naţională sau orice altă politică publică în domeniul pădurii.

„Statul român pierde bani pentru fiecare milion de metri cubi de lemn care se taie ilegal. Să spunem că, într-un an, ar fi 10 milioane de metri cubi din proprietatea publică a statului român. Dacă înmulţim 10 milioane cu 50 de euro metrul cub de lemn, ne dau vreo 500 de milioane de euro, fără să-l mai fiscalizăm”, a mai spus ministrul.

Potrivit lui, legat de Romsilva, această instituție poate arăta mult mai bine.

„Şi Romsilva, ca multe alte instituţii ale statului român, a rămas închistată în nişte vremuri şi cred că e loc de mult mai bine la Romsilva în ceea ce priveşte managementul acestei instituţii. Nu contest faptul că acolo sunt foarte buni specialişti, şi în cadrul Regiei la Bucureşti, şi cei care astăzi sunt personal silvic în Direcţiile judeţene, dar cred că este loc de mult mai bine. Personal, am fost de acord şi am susţinut modificarea statutului personalului silvic, astfel încât să reuşim să găsim resurse financiare să-i dotăm să aibă maşini mai bune, să aibă inclusiv salarii dacă se poate mai mari, să avem posibilitatea ca ei să fie înarmaţi”, a conchis Alexe. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate