Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2020 şi decretul de promulgare a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.
„Salut decizia preşedintelui României, care a promulgat şi legea bugetului de stat şi legea bugetului asigurărilor sociale de stat. România are buget. Va trebui, în schimb, să rezolvăm o problemă care este creată de atacul la Curtea Constituţională al PSD împotriva legii de corectare a ordonanţei 114. Suntem pregătiţi cu soluţia. După cum bine ştiţi, o serie de măsuri de reformă, o serie de măsuri pe care le considerăm necesare, cum ar fi îngheţarea salariilor demnitarilor, cum ar fi prorogarea termenului de intrare în vigoare a pensiilor speciale pentru primari, adică amânarea cu un an. Se ştie că ordonanţa privind Codul administrativ este supusă controlului constituţional şi noi am introdus în legea de corectare a OUG 114 un articol prin care, practic, nu se plătesc pensii speciale pentru aleşii locali”, a declarat Ludovic Orban.
Pe 23 decembrie, Guvernul Orban şi-a asumat răspunderea în plenul reunit al Parlamentului pe proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2020.
„Obiectivul nostru a fost acela de a reuşi până la data de 31 decembrie să adoptăm proiectul de buget şi bugetul asigurărilor sociale de stat. Folosim în premieră o modalitate de adoptare a bugetului de stat care nu a mai fost folosită – procedura angajării răspunderii Guvernului. E o procedură legiferată în Constituţie şi, spre deosebire de OUG, are aspecte care o fac mai democratică. Am surprins cu angajarea răspunderii. Am aprobat foarte multe amendamente formulate de parlamentari. Dacă există formaţiuni care consideră că legea nu trebuie să intre în vigoare, au la dispoziţie instrumentul moţiunii de cenzură”, spunea Ludovic Orban. El menţiona că bugetul este construit pe date reale şi o creştere economică de 4,1%, o rată a inflaţiei de 3,1%, un curs mediu de schimb de 4,75 lei pentru un euro.
Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului au atacat la CCR adoptarea bugetului de stat prin angajarea răspunderii Guvernului.
Curtea Constituţională a României a stabilit data de 10 ianuarie ca termen de transmitere a punctelor de vedere de la Guvern şi Parlament privind existenţa unui conflict juridic pe tema Legii bugetului de stat pe anul 2020, pentru care Executivul şi-a angajat răspunderea.