joi, iulie 25, 2024
AcasăAgenda ZileiIohannis, absent de la summit din rațiuni de stat degeaba: România a...

Iohannis, absent de la summit din rațiuni de stat degeaba: România a susţinut de la început formula de pace a preşedintelui Zelenski, declară Odobescu

România a susţinut de la început formula de pace a preşedintelui Volodimir Zelenski, iar „aşa-zisa formulă de pace” a Rusiei este necredibilă, a declarat duminică ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, după ce a participat la Summitul Global pentru Pace dedicat Ucrainei, desfăşurat în Elveţia în zilele de 15 și 16 iunie, transmite Agerpres.

Președintele Klaus Iohannis este printre puținii șefi de stat din regiune care au lipsit de la acest summit, absența sa fiind explicabilă doar din rațiuni de stat degeaba, câtă vreme România susține pe deplin Ucraina și integritatea sa teritorială, iar pe agenda lui Iohannis nu figura între 13-16 iunie, potrivit site-ului administrației prezidențiale, absolut nimic, nici măcar o excursie în Zanzibar, Tenerife sau la Marele Ficus din Bora Bora. 

Pe agenda președintelui Iohannis nu a figurat nimic în perioada 13-16 iunie, potrivit site-ului oficial al Președinției

Şeful diplomaţiei române a arătat că summitul găzduit de Elveţia a fost un succes, prin numărul mare de participanţi, dar şi prin acordul statelor că pacea în Ucraina trebuie să se bazeze pe Carta ONU şi pe dreptul internaţional.

„Am participat, ieri şi astăzi, la Summitul Global privind pacea în Ucraina, găzduit de Elveţia, la Buergenstock. Evenimentul a fost organizat la solicitarea preşedintelui Zelenski, iar la lucrările summitului s-a înregistrat o largă participare internaţională – peste 100 de state şi organizaţii internaţionale de pe toate continentele. Este un eveniment important, considerat de succes prin participarea largă şi prin acordul statelor participante, că acest proces, care este de altfel la început, trebuie să se bazeze pe Carta ONU şi pe dreptul internaţional. Au fost discutate trei teme prioritare de pe agenda Ucrainei, în cadrul formulei de pace prezentate de preşedintele Zelenski, şi anume securitatea nucleară, securitatea alimentară şi aspectele umanitare. Practic, au fost discutate în detaliu principiile care să stea la baza unei viitoare păci. Evident, este un proces de durată, dar faptul că au fost foarte mulţi participanţi de pe toate continentele arată interesul ţărilor de a găsi soluţii şi faptul că ordinea internaţională bazată pe reguli rămâne un fundament important al relaţiilor internaţionale”, a precizat Luminiţa Odobescu, pentru Agerpres.

Ministrul român a prezentat, la summitul din Elveţia, eforturile şi investiţiile făcute de ţara noastră pentru tranzitul cerealelor din Ucraina.

„Am participat la panelul dedicat securităţii alimentare, foarte important din perspectiva eforturilor pe care România le face pentru a sprijini Ucraina, inclusiv în ceea ce priveşte tranzitul de cereale. Am prezentat rolul foarte important al României, investiţiile pe care autorităţile naţionale le-au făcut pentru facilitarea exporturilor de cereale ucrainene şi, de asemenea, eforturile pe care le depunem împreună cu Bulgaria şi Turcia pentru asigurarea circulaţiei în Marea Neagră, prin acordul de deminare semnat de cele trei state”, a precizat oficialul român.

Luminiţa Odobescu a subliniat faptul că România susţine formula de pace a preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, poziţia ţării noastre fiind întotdeauna că pacea în Ucraina trebuie să se bazeze pe Carta ONU şi principiile dreptului internaţional.

În acelaşi timp, România consideră că „aşa-zisa formulă de pace” a Rusiei este necredibilă.

„Aşa cum este cunoscut, România a susţinut de la început formula de pace a preşedintelui Zelenski. Am spus întotdeauna că, practic, orice pace durabilă, justă şi cuprinzătoare în Ucraina nu poate fi obţinută decât pornind de la Carta ONU şi de la principiile dreptului internaţional. Printre aceste principii fundamentale se numără asigurarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, dar şi dreptul suveran al statelor de a-şi decide liber şi independent politica internă şi externă. Suntem la începutul unui proces lung, de durată. Este un succes pentru că au participat foarte multe state, dar acest proces va continua şi cu celelalte puncte din formula de pace a preşedintelui Zelenski şi, ceea ce este în egală măsură important, este de a prezenta în continuare ceea ce face Rusia, pentru că Rusia a venit recent cu aşa-zisă formulă de pace, care este necredibilă, iar pentru noi, statele din jurul Ucrainei, este important ca să explicăm, încă o dată, că acţiunile Rusiei sunt îndreptate împotriva securităţii regionale, împotriva dreptului umanitar şi nu trebuie să credem ce spune Rusia, trebuie să ne uităm la acţiunile pe care Rusia le face permanent, respectiv atacurile permanente, masive, asupra civililor şi asupra infracţiunii civile”, a mai declarat ministrul Luminiţa Odobescu.

Conferinţa internaţională privind pacea în Ucraina, organizată la cererea Kievului, s-a deschis sâmbătă la Buergenstock, în Elveţia, pentru a discuta primii paşi care să deschidă calea negocierilor de pace în războiul declanşat de Rusia în Ucraina, a relatat dpa. Şefi de stat şi de guvern şi alţi reprezentanţi de rang înalt din circa 100 de ţări, precum şi ai unor organizaţii internaţionale au participat la summit. Rusia nu a fost invitată.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate