duminică, iulie 3, 2022
AcasăAgenda ZileiExterneIsrael: Parlamentul a iniţiat procesul autodizolvării înaintea anticipatelor, iar fostul premier Netanyahu...

Israel: Parlamentul a iniţiat procesul autodizolvării înaintea anticipatelor, iar fostul premier Netanyahu încearcă să găsească o majoritate

Deputaţii israelieni au aprobat miercuri în primă lectură dizolvarea parlamentului şi organizarea alegerilor anticipate, la două zile după ce Naftali Bennett, care conduce o coaliţie fragilă şi eterogenă formată din opt partide, a acceptat să renunţe la postul de premier, relatează agenţiile AFP şi EFE, potrivit Agerpres.

O serie de proiecte de lege pentru dizolvarea Knessetului (parlamentul) au fost aprobate cu o largă majoritate în primă lectură. Un text final ce va reuni toate aceste proiecte de lege urmează să fie studiat şi validat într-un comitet parlamentar şi votat apoi în alte trei lecturi în parlament.

Premierul Naftali Bennett şi ministrul de externe Yair Lapid şi-au anunţat luni intenţia de a dizolva parlamentul, ”după epuizarea tuturor încercărilor de stabilizare” a coaliţiei, o decizie ce va provoca al cincilea rând de alegeri anticipate în mai puţin de patru ani.

Cu o majoritate parlamentară foarte redusă şi divizată în privinţa unor chestiuni politice majore precum conflictul israeliano-palestinian şi chestiuni statale şi religioase, alianţa formată din partide de dreapta, de centru şi de stânga, plus o formaţiune arabă, a început să se fractureze după ce câţiva membri au ieşit din coaliţie.

Conform presei locale, alegerile ar putea avea loc la sfârşitul lunii octombrie sau începutul lui noiembrie.

Până atunci, dacă actul normativ de dizolvare a Knessetului va fi adoptat, Yair Lapid va fi premier interimar.

Opoziţia condusă de fostul premier Benjamin Netanyahu caută însă formule de a compune o majoritate la limită cu ajutorul căreia să poată forma un nou guvern şi încearcă pentru aceasta să convingă deputaţi din actuala coaliţie, dar până în prezent fără succes.

Potrivit presei, nici blocul anti-Netanyahu şi nici partidul Likud al fostului premier care s-ar alia cu partide naţionaliste şi ultra-religioase nu ar obţine în alegeri o majoritate clară pentru a forma guvernul, ceea ce ar putea arunca Israelul într-o nouă spirală electorală cu alegeri anticipate succesive.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate