joi, iunie 1, 2023
AcasăAgenda ZileiReporteri Fără Frontiere: Militarii ruși l-au executat cu sânge rece pe fotoreporterul...

Reporteri Fără Frontiere: Militarii ruși l-au executat cu sânge rece pe fotoreporterul ucrainean Maks Levin

Fotoreporterul ucrainean Maks Levin a fost executat cu sânge rece de militari ruși, arată probele culese în cadrul unei investigații realizate de organizația Reporteri fără Frontiere (RSF).

Împreună cu Levin a mai fost ucis și Oleksi Chernișov, prietenul și bodyguard-ul acestuia. Execuția a avut loc în apropiere de Kiev, informează Ukrinform.net.

Reporters Without Borders (RSF) a dat publicității un raport cu informații și dovezi care indică faptul că Levin și prietenul și bodyguard-ul acestuia au fost executați de soldații ruși într-o pădure de lângă Kiev, la data de 13 martie, posibil după ce au fost interogați și chiar torturați”, se arată într-un comunicat al organizației.

Probele au fost strânse de doi investigatori care au vizitat Ucraina în perioada 24 mai – 3 iunie, iar concluzia acestora a fost clară.

Conform raportului întocmit, investigatorii RSF au găsit mai multe gloanțe la locul execuției, precum și actele lui Chernișov, soldatul care era cu Levin. De asemenea, în mașina jurnalistului, găsită incendiată, au fost descoperite 14 urme de gloanțe.

Foto: Patrick Chauvel / RSF

Mai multe probe, cu posibile urme de ADN, care atestau prezența militarilor ruși foarte aproape de locul respectiv au fost găsite de investigatorii RSF și ridicate în cadrul anchetei jurnalistice.

Levin a relatat despre războiul declanșat de Kremlin în Ucraina încă de la începutul invaziei. În primele 5 zile, el a publicat fotoreportaje din peste 7 localități din diverse zone ale țării, din Harkov până în Vasîlkiv, precum și din apropiere de Irpin și Jîtomîr.

Contactul cu el s-a pierdut pe 13 martie, când Levin a părăsit localitatea Huta-Mezhyhirska, din regiunea Kiev, pentru a documenta în teren consecințele agresiunii rusești.

La data de 1 aprilie, după îndelungate cercetări, trupul fotoreporterului, rănit de gloanțe, a fost găsit de polițiști.

Peste două zile, Levin a fost decorat post-mortem de președintele ucrainean Volodimir Zelenski cu Ordinul pentru Curaj (Clasa a 3-a) pentru vitejia de care a dat dovadă și pentru acțiunile dezinteresate pe care le-a întreprins pentru a relata lumii întregi despre agresiunea Rusiei în țara lui.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate