sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAgenda ZileiIulia Ramona Chiriac a fost numită șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România,...

Iulia Ramona Chiriac a fost numită șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, cu începere din 1 iulie

Iulia Ramona Chiriac a fost numită miercuri, 2 iunie, șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București. În această calitate, va fi reprezentanta oficială a Comisiei Europene în România, sub autoritatea politică a președintei Ursula von der Leyen. Mandatul său va începe la 1 iulie 2021 – anunță, printr-un comunicat de presă, Reprezentanța în România a Comisiei Europene.

Până în prezent, această funcție a fost îndeplinită interimar de Istvan Jakab, consilier economic în cadrul

Iulia Chiriac are cetățenie română și este diplomat de carieră, are o experiență de aproape 20 de ani în afaceri europene, dobândită inclusiv la nivel local.

”Prin prisma funcțiilor pe care le-a ocupat, a dobândit competențe solide de comunicare strategică și de reprezentare politică, precum și o cunoaștere aprofundată a contextului politic din România, ceea ce o face foarte potrivită pentru conducerea Reprezentanței Comisiei în țară” – se afirmă în comunicat.

Iulia Ramona Chiriac este consul general al României în landul Bavaria din 2016 și face parte din serviciul diplomatic român din 2008.

Înainte de a intra în diplomație ea a lucrat în administrația publică centrală și locală din România, având atribuții legate în special de pregătirea autorităților locale române pentru aderarea țării la UE. În cadrul Ministerului Integrării Europene din România a fost responsabilă în special de promovarea valorilor UE, de furnizarea de informații privind oportunitățile de finanțare, precum și de diseminarea cunoștințelor despre UE prin organizarea de conferințe, seminare, campanii de informare și ateliere.

Ea absolvit Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, România. Are două diplome de master, una în studii europene și alta în studii de gen.

Comisia are reprezentanțe în toate capitalele statelor membre ale UE și birouri regionale la Barcelona, Bonn, Marsilia, Milano, München și Wrocław. Reprezentanțele sunt „ochii, urechile și vocea” Comisiei la fața locului, în statele membre ale UE, interacționând cu autoritățile naționale, cu părțile interesate și cu cetățenii și informând mass-media și publicul cu privire la politicile UE. Șefii reprezentanțelor sunt numiți de președintele Comisiei Europene și sunt reprezentanții săi politici în statul membru în care sunt detașați.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate