vineri, septembrie 22, 2023
AcasăAgenda ZileiJaroslaw Kaczynski: Un atac cibernetic de mare anvergură asupra Poloniei a fost...

Jaroslaw Kaczynski: Un atac cibernetic de mare anvergură asupra Poloniei a fost efectuat de pe teritoriul Federației Ruse

Înalţi responsabili politici polonezi au fost vizaţi recent de un atac cibernetic de mare anvergură efectuat de pe teritoriul Federaţiei Ruse, a declarat vineri Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS) aflat la putere în Polonia, informează canalul polonez de televiziune TVN24.

”După ce am citit informațiile furnizate de Agenția de Securitate Internă și Serviciul de Contrainformații Militare, vă informez că cei mai importanți oficiali, miniștri și deputați polonezi ai diferitelor partide politice au fost supuși unui atac cibernetic. (…)

Analizele serviciilor noastre şi ale serviciilor speciale ale aliaţilor noştri permit să afirmăm fără echivoc că atacul cibernetic a fost efectuat de pe teritoriul Federaţiei Ruse” – se precizează în comunicatul semnat de vicepremierul însărcinat cu probleme de apărare și securitate națională, Jaroslaw Kaczynski.

Aceasta în pofida faptului că atât Guvernul rus, cât și Kremlinul au negat în mai multe rânduri efectuarea sau tolerarea atacurilor cibernetice, în urma acuzațiilor care le-au fost aduse de Statele Unite cu privire la atacurile cibernetice comise pe teritoriul Statelor Unite, Ucrainei și Arabiei Saudite.

Presa poloneză, susține sursa citată, a dezvăluit la începutul acestei luni că e-mailurile trimise de unii oficiali guvernamentali din conturile lor private, inclusiv cele ale consilierului principal al primului ministru, au fost sustrase și publicate pe serviciul de mesagerie Telegram.

Premierul Mateusz Morawiecki a declarat la începutul acestei săptămâni că e-mailurile au fost accesate de persoane neautorizate. Michał Dworczyk, ministrul responsabil cu programul naţional de imunizare, a declarat că unele e-mailuri și informații au fost furate din conturile sale de e-mail deținute de el și de familia sa, în timp ce altele au fost falsificate.

„În prezent, nu sunt în măsură să spun exact când a fost piratat contul meu de e-mail, dar aș dori să subliniez încă o dată că nu l-am folosit pentru a trimite nicio informație care ar putea reprezenta o amenințare la adresa securității statului”, a spus Dworczyk săptămâna trecută.

Miercuri, camera inferioară a parlamentului polonez s-a reunit în spatele uşilor închise pentru un discurs al premierului Mateusz Morawiecki despre un val de atacuri cibernetice „fără precedent” a căror ţintă a fost recent Polonia, atacuri ce au vizat site-uri informatice ale unor instituţii, precum şi mail-uri.

În timp ce partidele de opoziție au criticat guvernul și partidul aflat la putere că a folosit conturile private de e-mail pentru a transmite informații oficiale, Jaroslaw Kaczynski a declarat că atacul cibernetic avea menirea să „destabilizeze ţara”.

”Fac apel la toți să fie precauți și să nu urmeze scenariul unei operațiuni planificate împotriva oficialilor polonezi și a politicienilor din toate partidele, unul dintre principalele obiective ale atacatorilor fiind să lovească societatea poloneză și să destabilizeze țara noastră” – a mai declarat vicepremierul Jaroslaw Kaczynski

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate