sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAgenda ZileiUcraina: Oligarhul Dmitri Firtaș a fost sancționat pentru legături comerciale cu întreprinderi...

Ucraina: Oligarhul Dmitri Firtaș a fost sancționat pentru legături comerciale cu întreprinderi militare rusești

Ucraina a impus vineri sancțiuni oligarhului Dmitri Firtaș pentru vânzarea de produse din titan care se presupune că vor fi utilizate de întreprinderile militare rusești. Consiliul de securitate și apărare al președintelui Volodimir Zelenskiy a declarat că natura exactă a sancțiunilor va fi anunțată separat printr-un decret prezidențial.

„La propunerea Serviciului de Securitate din Ucraina, a fost luată decizia de a impune sancțiuni împotriva lui Dmitri Firtaș, Pavlo Fuks, Serhiy Chemezov, Mikhailo Șelkov”, a spus președintele. După cum a explicat secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare, Oleksiy Danilov, în cadrul ședinței de după întâlnire, omului de afaceri Dmitri Firtaș i s-a impus un pachet complet de sancțiuni datorită faptului că, potrivit SSU și serviciilor de informații, companiile din titan ale omului de afaceri furnizau materii prime către întreprinderile militare rusești” – se arată într-un comunicat publicat pe site-ul oficial al președintelui Ucrainei.

Dmitri Firtaș, aflat în exil la Viena din 2014, de unde se luptă cu o decizie de extrădare în SUA, unde este acuzat de corupție și delapidare, a fost un apropiat al fostului președinte pro-rus Viktor ianukovici și este considerat al doilea cel mai influent magnat al Ucrainei cu legături la Kremlin.

Potrivit aceleiași surse, decizia Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei a impus, de asemenea, sancțiuni pentru patru persoane juridice și șase persoane afiliate serviciilor secrete rusești. Acești indivizi sunt direct implicați în dezvoltarea administrarea și modernizarea componentelor virusului Petya precum și în organizarea atacurilor cibernetice rusești asupra infrastructurii critice din Ucraina. Persoanele sancționate sunt deja și pe lista sancțiunilor SUA, ei fiind urmăriți penal și pentru atacuri cibernetice împotriva Statelor Unite – se mai afirmă în comunicatul președinției ucrainene.

Relațiile dintre Ucraina și Rusia s-au rupt după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, în 2014 și sprijinul acordat forțelor separatiste din regiunea estică a Donbassului într-un conflict despre care Kievul spune că a dus la moartea a 14.000 de oameni.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate