marți, septembrie 26, 2023
AcasăAgenda ZileiPoliticăJoe Biden: Misiunea SUA în Afganistan nu a fost să construiască o...

Joe Biden: Misiunea SUA în Afganistan nu a fost să construiască o națiune unită, ci să țină teroriștii la distanță de teritoriul național

Joe Biden, și-a justificat luni, printr-o intervenție publică, decizia de retragere din Afganistan, susținând că misiunea SUA nu a fost să construiască o națiune unită, ci să țină teroriștii la distanță de teritoriul național, ceea ce au reușit și că nu poate cere soldaților americani să lupte la nesfârșit în războiul altora.

„Misiunea noastră în Afganistan nu a fost niciodată menită să construiască o naţiune. Nu a fost niciodată menită să creeze o democraţie centralizată unificată”, a susţinut preşedintele SUA, care a adăugat că singurul obiectiv, care este valabil şi astăzi, şi a fost întotdeauna, este acela de împiedica comiterea unui atac terorist pe teritoriul american.

„Ne-am concentrat pe amenințările care existau la adresa noastră. Acum, acele amenințări sunt în alte parte”, a spus președintele Joe Biden.

El a blamat lașitatea trupelor guvernamentale afgane, arătând că aveau mijloace de luptă superioare talibanilor. SUA le-au înzestrat inclusiv cu o forță aeriană, ceea ce talibanii nu au, a menționat președintele Biden. „Dar n-au vrut să lupte pentru viitorul lor”, a adăugat el.

Dacă am fi continuat să ne menținem trupele acolo nu ar fi fost nicio diferență, susține Biden. „Îmi apăr ferm decizia”, a spus el, subliniind că niciodată nu ar fi fost un timp potrivit pentru retragere. Ceea ce se întâmplă acum în Afganistan este dovada tristă că stabilizarea unei țări nu se poate face prin forță militară, a declarat președintele american.

El a precizat că SUA vor desfăşura acţiuni antiteroriste în Afganistan,”dacă va fi necesar”.

A adăugat apoi că „forţele americane nu pot şi nu ar trebui să ducă un război şi să piară într-un război în care forţele afgane nu sunt dispuse ele însele să lupte”.

Totodată, Joe Biden a ameninţat cu utilizarea „devastatoare a forţei” dacă talibanii întrerup operaţiunile de evacuare. În caz de atac, răspunsul va fi „rapid şi puternic”, a precizat el.

Preşedintele american a mai afirmat că Rusia şi China ar fi foarte fericite dacă SUA ar continua să rămână „împotmolite” în Afganistan.

El a spus că misiunea asupra căreia SUA se vor concentra în perioada imediat următoare este evacuarea în siguranță a cetățenilor americani și a aliaților lor,  a subliniat că aeroportul din Kabul este sub controlul american și că trimite 6.000 de soldați ca întăriri.

Președintele Joe Biden a promis că SUA se vor angaja în favoarea „femeilor şi a fetelor” afgane şi a calificat drept devastatoare scenele care se petrec în acest moment în Afganistan.

Declarația publică a președintelui Joe Biden intervine în condițiile în care, după retragerea americanilor din Afganistan, această țară a căzut din nou în mâinile talibanilor alungați de la putere de americani și aliații lor în urmă cu 20 de ani. Practic, Afganistanul s-a prăbușit într-o singură lună, iar capitala Kabul a căzut într-o singură zi.

Succesul talibanilor și colapsul aproape instantaneu al structurilor guvernamentale și militare afgane au provocat o undă de șoc în întreaga lume și au luat prin surprindere inclusiv administrația SUA condusă de președintele Joe Biden.

 

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate