vineri, septembrie 29, 2023
AcasăAgenda ZileiJustițieJustiție de plastilină: Magistrații din Iași și Botoșani se întrec în a-l...

Justiție de plastilină: Magistrații din Iași și Botoșani se întrec în a-l pune în libertate pe infractorul Gheorghe Nichita

Magistrații Judecătoriei Botoșani au dispus, vineri, eliberarea condiționată a fostului primar al municipiului Iași, Gheorghe Nichita, condamnat definitv în august, anul trecut, la 5 ani de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă.

Iată soluția pe scurt a instanței:

În baza art. 587 Cod procedură penală, cu referire la art. 59 şi următoarele din Codul penal de la 1969, admite propunerea formulată de Penitenciarul Botoşani privind liberarea condiţionată a condamnatului Nechita (Nichita-n.red) Gheorghe, în prezent deţinut în Penitenciarul Botoşani, din executarea pedepsei de 5 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 2324/2017 a Tribunalului Bucureşti Sec. I P, (M.E.P.I. nr. 5644/2020).

Dispune liberarea condiţionată a condamnatului Nichita Gheorghe de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 5644/2020 emis de Tribunalul Bucureşti Sec. I P, în baza sentinţei penale nr. 2324/2017 a Tribunalului Bucureşti Sec. I P. (…) Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi 30 iulie 2021”.

În august 2020, Gheorghe Nichita a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare pentru luare de mită. El a fost găsit vinovat că a primit 10% dintr-un contract de aproape 70 de milioane de lei atribuit firmei UTI și unei alte firme, precum și reduceri la un hotel de lux din București, dar și cazare în China. Totalul sumelor și al beneficiilor primite drept mită de către Gheorghe Nichita este de 3.693.710 lei, potrivit procurorilor.

Magistrații se întrec în a-l absolvi pe fostul primar al Iașului fie de anii de închisoare, cum sunt magistrații din Botoșani, fie de acuzațiile dintr-un alt dosar, aflat pe rolul Curții de Apel din Iași.

În urmă cu două săptămâni, confrații din Iași ai magistraților botoșăneni, au anulat toate probele obținute prin interceptări în dosarul ”Amanta”, în care infractorul Nichita, fostul primar al Iașului, a fost deja condamnat, în primă instanță, la 5 ani și două luni închisoare pentru săvârșirea mai multor infracțiuni.

Astfel, pe 29 septembrie 2020, fostul primar Nichita a fost condamnat la 5 ani și două luni închisoare pentru instigare la folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Instanța admite excepția nulității absolute a mijloacelor de probă obținute ca urmare a punerii în executare a mandatului de siguranță națională din 24 decembrie 2013 (declasificat la 10 iulie 2015) și a mandatului de supraveghere tehnică din 29 ianuarie 2015, emis Tribunalul București și prelungit succesiv până la 28 mai 2015. Dispune excluderea din dosar a mijloacelor de probă menționate” – a decis o instanță a Curții de Apel din Iași.

Dosarul, golit astfel de conținutul esențial de către magistrații din urbea celebrului gropar al justiției românești, Tudorel, a fost amânat pentru data de 13 septembrie.

În acest dosar, Gheorghe Nichita este acuzat că și-ar fi determinat subalternii de la Poliția Locală să o urmărească pe fosta sa amantă, Adina Samson, operațiunile desfășurându-se din bani publici. Pe lista inculpaților s-a aflat și fostul șef al Serviciului de Urbanism de la Poliția Locală, Ștefan Avârvarei, care a recunoscut faptele și a fost condamnat la 2 ani și 2 luni de închisoare cu suspendare.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate