miercuri, octombrie 5, 2022
AcasăAgenda ZileiKîrgîstan și Uzbekistan își avertizează cetățenii să nu se înroleze în armata...

Kîrgîstan și Uzbekistan își avertizează cetățenii să nu se înroleze în armata lui Putin pentru că, altfel, dacă scapă cu viață, riscă 10 ani de închisoare

Autoritățile din Kîrgîstan și Uzbekistan își avertizează cetățenii să nu participe la războiul declanșat de Rusia în Ucraina, pentru că, altfel, riscă o pedeapsă penală de până la 10 ani de închisoare. Avertismentul vine după ce la Moscova a fost adoptat un decret prin care tuturor străinilor care se înrolează în rândurile forțelor armate li se garantează primirea cetățeniei ruse.

Ambasada Kârgâzstanului în Rusia le-a reamintit concetățenilor săi responsabilitatea penală pentru participarea la ostilități, potrivit Ukrainskaia Pravda.

„Ambasada Kârgâzstanului în Rusia îi avertizează pe cetățenii Republicii Kârgâzstan, care se află temporar pe teritoriul Federației Ruse, împotriva participării la conflicte armate sau operațiuni militare pe teritoriul țărilor străine, pentru care a fost stabilită răspunderea penală”, se arată în comunicatul ambasadei.

„În cazul în care cetățenii Republicii Kârgâze primesc un apel pentru a participa la orice acțiuni militare, ambasada solicită să contacteze imediat reprezentanța diplomatică a Republicii Kârgâze din Federația Rusă”, a mai transmis ambasada.

Potrivit Codului Penal al Kârgâzstanului, pentru acțiunile menționate mai sus, cetățenii din acest stat riscă până la 10 ani de închisoare și confiscarea bunurilor, mai scrie Ukrainskaia Pravda.

Un mesaj similar a fost publicat anterior și de Uzbekistan, potrivit acceleiași surse.

„Ambasada Republicii Uzbekistan în Federația Rusă avertizează compatrioții împotriva creării batalioanelor de voluntari și/sau participării la ostilități pe teritoriul țărilor străine, pentru care a fost stabilită răspunderea penală”.

Și aici, pedeapsa pe care o riscă cetățenii uzbeci are aleg să se înscrie într-o armată străină este de la 5 la 9 ani de închisoare, pentru ”acțiuni legate de participarea ilegală intenționată a cetățenilor din Kazahstan la conflicte armate sau ostilități pe teritoriul oricărui stat străin în absența semnelor de activitate mercenară”.

Potrivit presei, primarul Moscoveim, Serghei Sobianin, a deschis un centru militar de recrutare pentru cetățenii străini, în cadrul centrului pentru migranți Saharovo, localizat în suburbiile capitalei Rusiei.

Conform statisticilor guvernamentale anunțate de Moscova, în Rusia lucrau în 2021 circa 4.5 milioane de muncitori din Uzbekistan, 2.4 milioane din Tadjikistan și circa 920.000 din Kîrgîstan.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a deranjat Asia Centrală, iar liderii celor cinci națiuni s-au ferit să susțină agresiunea declanșată de președintele rus Vladimir Putin, potrivit The Guardian.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate