marți, septembrie 26, 2023
AcasăAgenda ZileiKlaus Iohannis: Vestea bună este că vom dispune de suficiente doze de...

Klaus Iohannis: Vestea bună este că vom dispune de suficiente doze de vaccin, ne vaccinăm, ieșim din pandemie

Președintele Klaus Iohannis a ajuns astăzi la Cotroceni cu bicicleta, pentru a marca ”Vinerea Verde”, o inițiativă a Ministerului Mediului care încurajează angajații din instituțiile de stat să utilizeze transportul alternativ pentru reducerea poluării. El a susținut, apoi, o scurtă conferință de presă.

”Am venit astăzi cu bicicleta la birou fiindcă vreau să fiu parte din campania Vinerea Verde, o campanie care a început acum câteva săptămâni și pe care o găsesc foarte bună. Orașele noastre sunt extrem de aglomerate, mai ales în orele de vârf, când lumea merge la serviciu sau vine de la serviciu. Avem extrem de mult trafic auto în orașele noastre și îi încurajez pe toți românii să încerce sa folosească mijloace de transport alternative sau chiar să meargă pe jos. Este sănătos și decongestionează traficul” – a declarat președintele.

Referitor la ridicarea restricțiilor, președintele a spus că fără vaccinarea în masă nu putem ieși din pandemie, iar măsurile se vor ridica gradual, pe măsură ce se reduce pandemia.

”Lucrurile nu se vor întâmpla de azi pe mâine și, dacă ne vaccinăm, și deocamdată pot să spun că merge bine campania, avem în jur de 100.000 de persoane vaccinate zilnic. Pe măsură ce pandemia se reduce, deci dacă vedem că se reduce numărul de infectări, numărul de persoane la ATI, numărul de decese – din păcate, încă prea mulți mor de această boală -, gradual se vor relaxa măsurile care au fost necesare pentru a controla răspândirea acestui virus. Comitetul național evaluează permanent, împreună cu Institutul Național de Sănătate Publică fac propuneri și veți vedea că ușor, ușor, se atenuează câte o măsură, pe urmă începem să renunțăm la anumite măsuri, până când, în final, ieșim din pandemie și ne reluăm viața normală.

(…) Nu există variantă de rezervă, asta este vestea tristă. Vestea bună este că vom dispune de suficiente doze de vaccin, ne vaccinăm, ieșim din pandemie. Dacă nu ne vaccinăm, atunci pandemia tot va continua, se vor tot îmbolnăvi oameni, vor tot muri oameni de această boală și nu cred că cineva își dorește așa ceva. În măsura în care se reduce pandemia și se reduc numărul de infectări, la o analiză serioasă se va renunța la prelungirea stării de alertă. Îmi doresc să ajungem cât mai repede în această etapă” – mai spus Klaus Iohannis.

Întrebat dacă vor fi gata la timp modificările cerute de Buruxelles pentru Planul Național de Redresare și Reziliență, Președintele a spus că nu este impus un termen fix, ci unul orientativ pentru finalizare, că planul nu este în pericol și că va fi gata când va fi suficient de bun pentru a fi acceptat.

”Acest termen stabilit este orientativ, nu este termen ultimativ, trebuie să înțelegem acest lucru, și deja Comisia începe să recomande țărilor să lucreze la planuri bune mai degrabă decât să le termine într-o anumită zi. Și noi, da, vom lucra pe PNRR până când va fi suficient de bun ca să fie acceptat de Comisie și, mai important, implementat de noi. Am auzit și eu la televizor tot felul de politicieni de la opoziție care anunță catastrofă. Nu este nicio catastrofă! Prima formă de Plan Național a fost discutat cu Comisia, cu comisari, cu directori generali, cu directori, fiecare și-a făcut observațiile, ministrul de resort s-a întors în țară cu observațiile acestea. Le vom analiza, vom corecta Planul, iar vor exista discuții la Bruxelles, vom face ultimele corecturi și Planul va merge înainte. Deci, acest Plan va fi lucrat până este foarte bun și va fi implementat”– a declarat președintele Klaus Iohannis.

 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate