Decizia NATO de a expulza opt diplomați ruși acreditați pe lângă Alianță, care au fost acuzați că sunt de fapt ”ofițeri nedeclarați ai serviciilor de informații”, subminează aproape total speranța normalizării relațiilor și a reluării dialogului cu alianța condusă de SUA, a declarat, joi, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, potrivit TASS.
„Există o discrepanță flagrantă între declarațiile oficialilor NATO cu privire la dorința lor de a normaliza relațiile cu țara noastră și acțiunile lor reale. Aceste acțiuni, desigur, nu lasă loc speranțelor cu privire la normalizarea relațiilor și reluarea dialogului cu NATO. De fapt, aceste speranțe sunt destul aproape complet subminate”, a spus Peskov.
NATO a decis să expulzeze opt diplomați ruși și să înjumătățească astfel posturile alocate diplomaților ruși acreditați pe lângă organizația nord-atlantică, de la 20 la 10.
Anterior, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, declarase că relaţia Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) cu Rusia se situează „în punctul cel mai de jos de la sfârşitul Războiului Rece”, Moscova devenind din ce în ce mai „agresivă” pe plan extern şi tot mai „represivă” pe plan intern.
„Cred că trebuie să conştientizăm că relaţia dintre familia transatlantică şi Rusia se află în punctul cel mai de jos de la sfârşitul Războiului rece”, a subliniat Stoltenberg într-o conferinţă susţinută la Universitatea Georgetown din Washington, unde efectuează o vizită oficială.
Se așteaptă ca cei opt diplomați să părăsească Bruxelles-ul, unde se află sediul alianței, până la sfârșitul lunii, iar posturile lor sunt anulate. Alte două posturi care sunt vacante în prezent vor fi, de asemenea, anulate, potrivit Sky News.
În 2018, în urma otrăvirii fostului agent dublu rus Sergei Skripal, în orașul englez Salisbury, NATO a anulat acordul pentru numirea a șapte angajați ai misiunii Moscovei la la alianța nord-atlantică și a respins cererile de acreditare, aflate în așteptare, pentru alți trei.
Tot atunci, dimensiunea maximă a misiunii ruse a fost redusă, de consiliul NATO, de la 30 la 20 de persoane.
Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Alexander Grușko, a acuzat miercuri NATO de duplicitate. De asemenea, un parlamentar pro-Kremlin a promis că Moscova va riposta.