sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăAgenda ZileiJustițieLaura Codruța Kovesi a pierdut procesul cu CSM privind recunoașterea gradului profesional...

Laura Codruța Kovesi a pierdut procesul cu CSM privind recunoașterea gradului profesional de Parchet General

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a respins vineri, definitiv, acțiunea intentată de Laura Codruța Kovesi, fosta șefă DNA, împotriva Consiliului Superior al Magistraturii, care nu i-a acordat gradul profesional de Parchet General.

În noiembrie 2018, Kovesi a solicitat CSM să-i recunoască gradul profesional corespunzător PÎCCJ, însă solicitarea i-a fost respinsă, după care fosta şefă a DNA a dat în judecată CSM.

În prima instanţă, Kovesi a avut câştig de cauză la Curtea de Apel Bucureşti, însă CSM a făcut recurs, admis de Instanţa supremă.

„Admite recursul declarat de pârâtul Consiliul Superior al Magistraturii împotriva sentinței civile nr 1348 din 09 aprilie 2019 a Curții de Apel București- Secția a VIII a contencios administrativ și fiscal. Casează sentința recurată și, în rejudecare: respinge acțiunea formulată de reclamanta Laura Codruța Kovesi în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Superior al Magistraturii, ca neîntemeiată. Definitivă” – se precizează în minuta instanței.

Kovesi a fost revocată din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie printr-un decret emis pe 9 iulie 2018, de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.

După revocare, Secţia pentru procurori a CSM a decis ca Laura Codruţa Kovesi să se întoarcă la DIICOT Sibiu, unde a activat înainte de a fi numită, în anul 2006, în funcţia de procuror general al României.

Ulterior, procurorul general la acea vreme, Augustin Lazăr, a decis ca Laura Codruţa Kovesi să fie delegată la Parchetul General – Serviciul de îndrumare şi control.

Pe 15 octombrie 2018, fostul ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, declara că Laura Codruţa Kovesi trebuie să plece de la Parchetul General, dacă nu are grad profesional corespunzător, conform noilor reglementări introduse prin ordonanţa de urgenţă de modificare a legilor Justiţiei.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate