vineri, aprilie 12, 2024
AcasăAgenda ZileiLege: Inculpații acuzați de evaziune fiscală se pot scăpa unii pe alții

Lege: Inculpații acuzați de evaziune fiscală se pot scăpa unii pe alții

Inculpaţii care au săvârşit împreună o faptă de evaziune fiscală pot scăpa o singură dată de urmărirea penală dacă unul sau o parte dintre ei acoperă integral prejudiciul produs, majorat cu 20%. Măsura este dispusă în proiectul care modifică legea pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, adoptat de Camera Deputaţilor. 

„În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală dacă, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, se va dispune, o singură dată, renunţarea la urmărirea penală”, se arată în proiect.

Prevederile se aplică tuturor inculpaţilor care au săvârşit împreună una dintre aceste fapte, indiferent dacă plata prejudiciului a fost efectuată doar de către unul sau de către o parte dintre aceştia, mai prevede textul adoptat. 

Totodată, dacă este stabilită prin hotărâre judecătorească obligaţia inculpatului de a acoperi în termen de un an prejudiciul produs, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, instanţa poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

În situaţia în care condamnatul nu acoperă suma la termenul stabilit, suspendarea pedepsei sub supraveghere se va transforma în pedeapsă cu închisoare sub supraveghere. În cazul în care mărimea evaziunii fiscale justifică o astfel de măsură, instanţa poate dispune acoperirea sumelor într-un interval de 1-3 ani. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate