Liberalii nu vor vota pentru învestirea altui guvern dacă moțiunea de cenzură trece a declarat premierul Ludovic Orban.
„PNL a decis în Consiliul Naţional că are drept candidat pentru funcţia de premier pe preşedintele PNL, adică pe mine. Dacă se ajunge în variantă de anticipate, parlamentarii PNL nu vor vota învestirea niciunui guvern”, a spus Orban la Palatul Parlamentului.
Potrivit lui Orban, acesta nu a luat în calcul să demisioneze pentru a se ajunge mai rapid la alegeri anticipate.
„Am spus că cel mai bine pentru România ar fi ca Parlamentul să fie oglinda fidelă a voinţei actuale a cetăţenilor şi Guvernul să aibă un sprijin parlamentar stabil, care să suporte marile reforme care trebuie realizate în România. Dacă măsurile pe care le adoptăm îi enervează foarte tare pe pesedişti şi pe alţi parlamentari, ei pot să ne dea jos. Singurul lucru pe care noi l-am stabilit clar este acela că în cazul în care se strânge o majoritate contrareformistă, antidemocratică şi împotriva reformelor economice şi a orientării strategice pe care o dă actualul guvern, dacă se va strânge o majoritate, cu certitudine PNL nu va vota învestirea niciunui guvern, astfel încât să ajungem la anticipate”, a arătat Orban.
Între timp, liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, a criticat în plen, repartizarea funcţiilor în noul Birou permanent, menţionând că, potrivit algoritmului parlamentar, PNL avea dreptul la un loc în plus.
Camera Deputaţilor a decis repartizarea funcţiilor în Biroul permanent, urmând ca:
- PSD să deţină două posturi de vicepreşedinte, două de secretar şi unul de chestor;
- PNL are câte un post de vicepreşedinte, secretar şi chestor;
- USR – un post de vicepreşedinte;
- UDMR şi Pro Europa – câte o funcţie de chestor; grupul minorităţilor naţionale – un post de secretar.
S-au înregistrat 172 voturi „pentru”, 76 „contra” şi o abţinere.
„Grupul PNL a votat împotrivă, pentru că nu se respectă cutuma în ceea ce înseamnă repartizarea locurilor. Din păcate, continuă această atitudine abuzivă. PSD, practic, a refuzat dreptul de a avea PNL încă un membru al Bp. Comisia juridică nu s-a mai întrunit de o lună şi jumătate, s-au blocat iniţiativele PNL. O vorbă românească spune: ‘ce ţie nu-ţi place altuia nu-i face’. Să vă aşteptaţi să primiţi un tratament similar. Speram un alt dialog, o altă deschidere. Vom vota componenţa nominală a grupurilor parlamentare, pentru că noi respectăm regulamentul”, a spus Florin Roman.