vineri, septembrie 29, 2023
AcasăAgenda ZileiLiviu Dragnea a fost eliberat condiționat din pușcărie de Tribunalul Giurgiu

Liviu Dragnea a fost eliberat condiționat din pușcărie de Tribunalul Giurgiu

Liviu Dragnea a fost pus în libertate de o instanță a Tribunalului Giurgiu, care a admis contestația făcută de deținut la decizia Judecătoriei Sector 5 București, prin care îi fusese respinsă cererea de eliberare condiționată.

Dragnea se află în penitenciar din 27 mai 2019, când a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Iată soluția pe scurt a instanței Tribunalului Giurgiu:

În baza art. 425 indice 1 alin. 7 pct.1 lit. b Cod procedură penală, respinge ca nefondată contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, împotriva sentinţei penale nr. 1025 din 27.04.2021 pronunţată de Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti, în dosarul nr. 7901/302/2021 În baza art. 425 ind.1 alin.7 pct.2 lit.a Cod procedură penală, admite contestaţia formulată de petentul contestator DRAGNEA NICOLAE LIVIU, împotriva sentinţei penale nr. 1025 din 27.04.2021, pronunţată de Judecătoria Sectorului 5 București, Desființează sentinţa penală nr. 1025 din 27.04.2021 pronunţată de Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti în dosarul nr. 7901/302/2021 şi rejudecând, dispune: În baza art. 587 alin. (1) C.p.p. rap. la art. 59 Cod penal 1969 şi art. 5 Cod penal, admite cererea de liberare condiționată formulată de petentul contestator DRAGNEA NICOLAE LIVIU . Dispune liberarea condiţionată a petentul contestator DRAGNEA NICOLAE LIVIU, cu aceleași date de identificare, de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 71 din 27.05.2019 emis de Tribunalul Bucureşti în baza sentinţei penale nr. 377 din 21.06.2018 pronunţată de I.C.C.J , rămasă definitivă prin decizia penală nr. 142/27.05.2019 a I.C.C.J Completul de 5 judecători. În baza art.275 alin.3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de către stat rămân în sarcina acestuia. Ia act de faptul că, petentul contestator a fost asistat de către apărători aleşi. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 15.07.2021”.

Completul de judecată care l-a eliberat pe Liviu Dragnea a fost compus din judecătorii Adriana Pencea, președintele Tribunalului Giurgiu, și Oița Ghiță.

Adriana Pencea a fost o susținătoare vehementă a politicii lui Liviu Dragnea, condamnându-i oficial, printr-o scrisoare-memoriu, pe judecătorii care s-au opus maltratării legilor justiției de către mafia lui Dragnea. Aceeași susținătoare a lui Dragnea a fost implicată și în eliberarea condiționată a lui Sile Cămătaru, fiind acuzată la vremea respectivă că a primit o șpagă de 100.000 de euro, faptă negată atunci de Pencea.

Pe 14 iunie, Curtea de Apel București (CAB) a admis cererea de strămutare a procesului de eliberare condiționată a lui Liviu Dragnea și a dispus ca judecarea contestațiilor formulate de deținut, dar și de DNA, să aibă loc la Tribunalul Giurgiu.

Dragnea a reușit atunci să-i convingă pe judecătorii de la CAB că decizia Tribunalului București a fost viciată de faptul că judecătorii au protestat față de legile justiției (impuse discreționar, cu forța, cum se știe, de mașina de vot a) PSD.

Instanța a mai hotărât, de asemenea, să desfiinţeze decizia penală a Tribunalului Bucureşti de la sfârşitul lunii mai, prin care era respinsă definitiv solicitarea de liberare condiţionată a lui Liviu Dragnea.

Decizia de respingere a cererii de eliberare condiționată, luată anterior de instanța Judecătoriei Sector 5 a fost motivată prin faptul că Dragnea nu a dat dovezi temeinice de îndreptare.

„Instanţa apreciază că scopul pedepsei nu poate fi atins la acest moment prin liberarea petentului. Astfel, raportat la funcţia de exemplaritate a pedepsei, fiecare cetăţean trebuie să fie conştient de consecinţele la care s-ar expune în cazul încălcării legii penale. Eliberarea petentului, prin simpla împlinire a fracţiei şi în contextul unui comportament civilizat – normal de altfel, ar fi de natură a avea un efect total opus. Evident, o astfel de măsură nu ar fi de natură a avea un efect descurajant, ba din contră, ar dovedi o lipsă de reacţie din partea statului faţă de cei care încalcă normele legale”, a spus instanța Judecătoriei Sectorului 5.

Liviu Dragnea primise aviz favorabil de eliberare condiționată din partea comisiei Penitenciarului Rahova, după ce a executat aproximativ jumătate din pedeapsă (23 din 42 de luni).

El a intentat mai multe procese conducerii penitenciarului, după ce i s-a retras dreptul la muncă în atelierul auto al închisorii pentru interviul acordat fostei sale consiliere apropiate, Anca Alexandrescu, convertită în jurnalist la Realitatea PLUS.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate