duminică, ianuarie 29, 2023
AcasăAgenda ZileiLudovic Orban taie 30% din finanțarea partidelor prin legea bugetului

Ludovic Orban taie 30% din finanțarea partidelor prin legea bugetului

Premierul Ludovic Orban a redus cu 30% finanţarea pentru partidele politice, prin legea bugetului de stat unde a introdus un amendament în acest sens. 

„Nu ştiu cine primeşte mai mulţi bani, nu am făcut astfel de calcule, lucrul cel mai important este că am redus, per total, cu 30% finanţarea pentru partidele politice, apropo de reducerea cheltuielilor. Nu ştiu către cine se duc banii. E un amendament care a fost aprobat la Legea bugetului de stat, un amendament care a scăzut, de exemplu, finanţarea pentru PSD”, a declarat Ludovic Orban la Reprezentanţa permanentă a României pe lângă UE.

Premierul a afirmat că nu știe dacă, în urma acestei modificări legislative, partidul lui Victor Ponta, PRO România, primeşte mai mulţi bani. Potrivit informațiilor apărute în spațiul public, Pro România ar urma să primească circa 12 milioane de lei. 

potrivit celor de la Expert Forum, prin bugetul pe anul acesta, partidele primesc subvenţii în funcţie de numărul parlamentarilor pe care îi au înscrişi la data 1 ianuarie 2020, nu după numărul de voturi obţinute, aşa cum prevedea Legea 334/2006 a finanţării partidelor politice.

„Am luat la cunoştinţă şi apreciem faptul că limitele maxime ale subvenţiilor au fost reduse pentru anul curent la 181 de milioane de lei. Cu toate acestea, acelaşi act normativ a inclus o modificare prin care subvenţiile se acordă potrivit numărului total de parlamentari înscrişi în fiecare dintre partidele politice la data de 1 ianuarie 2020, şi nu conform numărului de voturi obţinute la alegerile locale şi parlamentare, după cum specifică Legea 334/2006 a finanţării partidelor politice”, spun reprezentanții Expert Forum.

Aceștia au cerut abrogarea noii prevederi. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate