Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, vineri, că 14 români au fost transferați în siguranță pe aeroportul din Kabul și urmează a fi evacuați cu următorul zbor al aeronavei militare româneşti staţionate în prezent la Islamabad. Joi, în prima zi a misiunii sale, aeronava militară a evacuat doar un singur român, găzduit provizoriu în Islamabad, până la finalizarea misiunii de evacuare a tuturor românilor care vor să părăsească Afganistanul.
”Celula de criză interinstituţională, convocată la data de 13 august 2021 de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, care a continuat să activeze în regim permanent pentru asigurarea evacuării cetăţenilor români care şi-au manifestat opţiunea de a fi repatriaţi din Afganistan, informează că în cursul dimineţii de 20 august 2021 un grup format din 14 cetăţeni români a fost transferat în incinta Aeroportului internaţional din Kabul. Cetăţenii români sunt în siguranţă în incinta aeroportului, fiind pregătiţi pentru evacuare pe cale aeriană”.
Potrivit MAE, cei 14 români sunt angajaţi ai unei companii de securitate cu activităţi în Afganistan. Aceştia s-au aflat până vineri dimineaţă într-o bază militară din afara aeroportului.
”Aceşti 14 cetăţeni români vor putea astfel să fie evacuaţi cu ocazia următorului zbor al aeronavei militare româneşti staţionate în prezent la Islamabad” – precizează MAE.
Aaeronava militară de transport a Forțelor Aeriene Române care a aterizat în cursul nopții de miercuri spre joi pe aeroportul internațional din Kabul, a preluat doar un singur cetățean român, angajat al unei agenții NATO, aflat deja pe aeroportul internațional din Kabul, care a optat pentru evacuare.
”Ulterior preluării cetățeanului român, aeronava a decolat cu destinația Islamabad, unde a ajuns în condiții de siguranță, fiind asistată la sosire de personalul Ambasadei României în Pakistan. Aeronava Forțelor Aeriene Române va staționa în perioada următoare la Islamabad, fiind pregătită să se deplaseze din nou la Kabul pentru evacuarea altor cetățeni români atunci când aceștia vor ajunge în aeroportul internațional. Cetățeanul român evacuat va fi găzduit momentan la Islamabad, urmând a fi evacuat în România, după finalizarea misiunii aeronavei române” – anunța, joi, MAE.
Potrivit comunicatului, la momentul derulării operațiunii de către aeronava militară românească erau înregistrați ca fiind prezenți în Afganistan 33 de cetățeni români. Dintre aceștia, 16 persoane au solicitat asistență în vederea evacuării de pe teritoriul afgan.
Ei sunt angajați ai unei agenții NATO, ai unui program ONU, respectiv ai unei companii de securitate cu activități în Afganistan.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat vineri că în afară de cei 14 cetăţeni români care au ajuns pe aeroportul din Kabul mai există un singur român aflat în afara aeroportului care doreşte repatrierea.
„Mă bucur că am reuşit astăzi, prin eforturile colegilor din Celula de criză, să aducem în incinta aeroportului pe cei 14 cetăţeni români care se aflau încă de la începutul săptămânii într-o bază militară aflată la circa 6 km de aeroport. (…) A fost un demers foarte complicat. Ceilalţi cetăţeni români care se află în Kabul şi care nu sunt în aeroportul internaţional şi care nu şi-au manifestat dorinţa de a fi evacuaţi au planurile lor de evacuare care sunt stabilite de angajatorii lor, fie că vorbim despre ONU, fie că vorbim de o companie sau despre alte situaţii. Suntem în contact permanent şi cu aceşti cetăţeni români. (…) În afară de cei 14 cetăţeni români, mai există un singur cetăţean român aflat în afara aeroportului care doreşte repatrierea şi care lucrează pentru un program ONU şi care, de asemenea, a încercat şi va încerca în continuare, cu un convoi al ONU, să ajungă la aeroport”, a spus Aurescu la Digi 24.
Vor fi scoși din Afganistan și afganii care au colaborat cu trupele române și vor să părăsească țara
De asemenea, a mai informat MAE, vor fi scoși din Afganistan de aeronava românească, în cazul în care vor dori, toți colaboratorii trupelor române care au staționat în Aganistan pe perioada derulării misiunii.
”Celula de criză interinstituțională a efectuat demersuri pentru identificarea, validarea și contactarea unui număr de cetățeni afgani, foști colaboratori ai trupelor române pe perioada desfășurării misiunii acestora în Afganistan, respectiv studenți bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptați la studii în România. În măsura în care aceștia vor putea fi contactați și vor putea ajunge în aeroportul internațional din Kabul, aceștia vor fi preluați spre evacuare cu aeronava militară românească” – a anunțat MAE.