vineri, septembrie 29, 2023
AcasăAgenda ZileiElon Mask: Tesla proiectează un robot umanoid metalic capabil să îndeplinească sarcini...

Elon Mask: Tesla proiectează un robot umanoid metalic capabil să îndeplinească sarcini repetitive

Elon Musk, fondatorul şi directorul general al Tesla, a prezentat joi un proiect de robot umanoid metalic, care va fi capabil să îndeplinească sarcini repetitive şi va fi realizat folosind aceeaşi tehnologie ca şi în cazul vehiculelor semi-autonome ale companiei, relatează AFP, citată de Agerpres.

El a promis pentru anul viitor un prim prototip al „Tesla Bot”, care va avea cinci degete la mâini şi o siluetă androgină alb-negru.

„Tesla este cu siguranţă cea mai importantă companie de robotică din lume, deoarece maşinile sunt roboţi semi-conştienţi pe roţi, cu un computer de bord dedicat conducerii autonome”, a argumentat Elon Musk în cadrul unui eveniment online dedicat progreselor companiei sale în materie de inteligenţă artificială.

Musk a spus că robotul, denumit codat „Optimus”, se bazează pe aceleași cipuri și senzori pe care mașinile Tesla le folosesc pentru funcțiile de auto-conducere. Robotul va avea o înălțime de 1,72 metri și ar urma să fie prevăzut cu un ecran în loc de față unde ar fi prezentate informații utile.

Prezentarea Tesla de joi arată că mai multe camere cu pilot automat vor fi instalate în interiorul robotului. Acesta va putea transporta o greutate maximă de 20 de kilograme, va putea ridica 68 de kilograme și va cântări 57 de kilograme. Robotul ar urma să aibă o viteză maximă de 5 km/h.

Robotul umanoid la care lucrează Tesla ar putea înlocui munca manuală, deoarece ar fi folosit pentru treburile casnice, pentru lucruri repetitive, plictisitoare sau nesigure. Ar face munca pe care oamenii sunt cel mai puțin interesați să o facă. El a spus că roboții vor schimba viitorul muncii.

„Este logic să le dai o formă umanoidă”, a adăugat el.

Scopul prezentării, care s-a axat în principal pe dezvoltarea tehnologiilor de conducere autonomă, a fost de a atrage noi ingineri.

Elon Musk, care a afirmat că „Tesla Bot” va fi „prietenos”, a vorbit şi despre „implicaţiile profunde pentru economie”, deoarece „economia se bazează pe muncă”. El prevede astfel o lume în care efortul fizic nu va mai fi obligatoriu, ci „o alegere”.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate