joi, septembrie 21, 2023
AcasăAgenda ZileiMafia USL: Sinecuristul Petre Neacșa, directorul Direcției Economice din Ministerul Transporturilor, a...

Mafia USL: Sinecuristul Petre Neacșa, directorul Direcției Economice din Ministerul Transporturilor, a fost reținut de DNA pentru luare de mită

Directorul Direcției Economice din cadrul Ministerului Transporturilor, Neacșa Petre, a fost reținut, miercuri, pentru 24 de ore, de procurorii DNA, fiind acuzat de luare de mită în dosarul privind achiziționarea la prețuri supraevaluate, a patru nave, de către Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (A.R.S.V.O.M.).

”În cauza mediatizată prin comunicatul 636/VIII/3 din 30 iunie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 07 iulie 2021, a inculpatului Neacșa Petre, director al Direcției economice din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită” – anunță DNA, printr-un comunicat de presă.

În contextul menționat anterior, spun anchetatorii, în care Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (A.R.S.V.O.M.) a achiziționat, cu fraudarea legislației primare în materie și la prețuri supraevaluate, un număr de patru nave (trei de salvare și una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA), inculpatul Neacșa Petre, în calitatea menționată mai sus, a primit de la unul dintre oamenii de afaceri, beneficiari ai contractelor de achiziție publică, suma de 460.000 lei.
”Concret, în perioada septembrie 2020 – mai 2021, inculpatul a primit banii respectivi pentru a asigura, prin intermediul Direcției pe care o conducea, fondurile necesare achiziționării ambarcațiunilor respective” – susțin procurorii DNA.

La data de 08 iulie 2021, inculpatul Neacșa Petre urmează să fie prezentat Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În același dosar au mai fost reținuți, pe 29 iunie, Manole Daniel, directorul  Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (A.R.S.V.O.M.) din cadrul Ministerului Transporturilor, alături de alte trei persoane, administratori ai unor firme implicate. Daniel Manole este acuzat de comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional orgnizat, abuz în serviciu și luare de mită. Mita încasată de directorul Manole ar fi fost de 3% din din sumele plătite de A.R.S.V.O.M. către societatea care a livrat navele, adică în jur de 2 milioane de lei.

Daniel Manole este protejatul mafiei PNL, câțiva fruntași liberali cu apucături mafiote (deputatul PNL George Stângă și președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu) intervenind fără succes pe lângă ministrul Cătălin Drulă să-l mențină pe corupt în fruntea Agenției.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a declarat recent însă că va desființa ARSVOM, după ce s-a descoperit că agenția era, de fapt, o cloacă liberală de făcut bani din corupție.

Neacșa Petre, câștiguri din salarii și sinecuri de peste 400.000 de lei pe an

Petre Neacșa a fost unul dintre oamenii de bază ai PSD-istului Răzvan Cuc în Transporturi și CA-uri. El a fost numit secretar general al Ministerului Transporturilor de premierul Grindeanu, în 2017, schimbat de Orban în 2019 și numit ulterior director economic în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, funcție în care se află încă din 2020.

El este un vechi sinecurist de partid, membru al mai multor consilii de administrație, de-a lungul anilor, printre care ROMATSA, CNAIR sau Tarom, fost secretar general în Ministerul Transporturilor, PNL-ist valoros in case, terenuri și conturi în bănci.

În 2018, Neacșa a fost secretar general adjunct la Ministerul Mediului, iar în 2019, pe când era secretar general al Ministerului Transporturilor, Neacșa figura ca președinte al Consiliului de Administrație al TAROM SA, și membru CA la Telecomunicații CFR SA și INCDPM.

El a încasat, potrivit declarației de avere din 2019, peste 142.000 de lei doar din indemnizații, iar împreună cu soția, aflata la Administrația Bazinală de Apă Olt, au declarat peste 200.000 de lei (40.000 de euro) la capitolul salarii.

Anul trecut el a declarat, doar din salariul încasat ca membru în Comitetul
Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări (C.I.F.G.A.) al Eximbank, câștiguri de 187.000 de lei, din totalul de 354.000 de lei (71.000 de euro) încasați din sinecurile de partid, iar soția un salariu de peste 76.000 de lei. Suma încasată de el, anul trecut, este aproape cât șpaga pentru care tocmai a fost reținut de procurorii DNA.

Reținerea lui de către DNA e, așadar, binevenită, chiar dacă e (bine)venită așa de târziu.

Iată ultima lui declarație de avere:

NEACSA-PETRE_2020-06-15
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate