vineri, aprilie 19, 2024
AcasăAnalize MediaJurnalistul de investigații olandez, Peter R. de Vries, a fost împușcat în...

Jurnalistul de investigații olandez, Peter R. de Vries, a fost împușcat în cap și se luptă pentru supraviețuire într-un spital

Jurnalistul de investigații olandez, Peter R. de Vries, care a fost împușcat în cap marți seară, pe o stradă din Amsterdam, la puțin timp după ce a ieșit din sediul unui post de televiziune, se luptă pentru supraviețuire într-un spital din capitala olandeză.

Potrivit presei locale, la orele 19.30, după ce tocmai ieșise din studioul de televiziune de pe strada Lange Leidsedwarsstraat, asupra lui au fost trase de la distanță cinci focuri de armă, unul dintre ele lovindu-l în cap.

Peter de Vries, în vârstă de 64 de ani, este specializat pe investigații din zona crimei organizate, ce mai cunoscut dintre cazuri fiind cel de răpire a magnatului berii, Freddy Heineken, din 1983, caz finalizat abia în 2013, când răpitorul acestuia, gangsterul Willem Holleeder, a fost condamnat la închisoare pe viață pentru implicarea lui în cinci asasinate.

Dealtfel, romanul scris de jurnalist de spre acest caz a fost ulterior adaptat pentru filmul Kidnapping Mr. Heineken, cu Anthony Hopkins în rolul lui Freddy Heineken.

Jurnalistul olandez a câștigat chiar un premiu Emmy pentru o emisiune de televiziune despre Natalee Holloway, o adolescentă din SUA dispărută în 2005 pe insula Aruba, din Caraibe.

El a mai fost implicat și în consilierea unuia dintre foștii membri ai unei bande mafiote, Nabil B., care depunea mărturie împotriva mafiotului marocan Ridouan Taghi, judecat în Olanda pentru crimă și trafic de droguri. Avocatul lui Nabil, Derk Wiersum, a fost asasinat acum doi ani, în septembrie 2019, în fața locuinței sale din Amsterdam.

Jurnalistul Peter de Vries a beneficiat anterior de protecția poliției, după ce a primit mai multe amenințări cu moartea pentru implicarea sa, ca jurnalist de investigații, în dosare penale, În 2019, el a scris pe Twitter că poliția l-a informat că se află pe lista criminalului Ridouan Taghi.

Atacul asupra jurnalistului a șocat societatea olandeză, dar și breasla jurnaliștilor.

Potrivit BBC, premierul olandez Mark Rutte a descris împușcarea lui de Vries ca fiind „șocantă și de neînțeles”, adăugând că a fost un atac asupra unui „jurnalist curajos” și asupra libertății presei.

Ministrul Justiției, Ferd Grapperhaus, a adus un omagiu acestuia, numindu-l un „jurnalist extraordinar”, „un războinic admirabil împotriva nedreptății pentru cei neajutorați”.

Regele Willem-Alexander și regina Máxima au spus că sunt „profund șocați” și că „jurnaliștii trebuie să fie liberi să își desfășoare importanta activitate fără amenințări”.

Anul acesta au fost împușcați 19 jurnaliști, iar în ultimii în ultimii 30 de ani au fost uciși 2,658 de jurnaliști, potrivit unui raport al Federației Internaționale a Jurnaliștilor (FIJ).

Ultimul caz de asasinare a unui jurnalist s-a petrecut luna trecută în sudul Mexicului, cînd jurnalistul mexican Gustavo Sanchez Cabrera a fost executat cu un glonț în cap.

 

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate