Curtea de Apel București a respins, marți, definitiv, contestația la executare a infractorului Daniel Dragomir, formulată împotriva deciziei penale din 18 iunie 2020, a CAB, prin care a fost condamnat definitiv la 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare.
Potrivit presei, fostul ofițer SRI, aflat în prezent în Italia, ar fi susținut prin intermediul avocatului, în fața judecătorilor, că se impune desființarea deciziei definitive pe motiv că au fost probe neluate în calcul.
Nu se știe însă ce schimbări a dorit să aducă infractorul Daniel Dragomir în executarea pedepsei sale, prin această procedură, dar este cert că această contestație, chiar dacă ar fi fost admisă, n-ar fi schimbat hotărârea definitivă a instanței, din iunie 2020, întrucât s-ar fi adus atingere autorității de lucru judecat și stabilității raporturilor juridice. Schimbarea încadrării juridice dată faptei, individualizarea pedepsei sau stabilirea vinovăției sau nevinovăției nu se pot face pe calea contestației la executare.
Daniel Dragomir este un infractor cu mult mai periculos decât un interlop care controlează un cartel de crimă organizată, deoarece el a acționat folosind în mod nemijlocit informații din interiorul SRI, unde a activat până în anul 2013. Ulterior, folosind influența și relațiile dobândite în același serviciu de informații a inițiat celebra operațiune Black-Cube, prin care a încercat spionarea și compromiterea fostului procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi – un caz instrumentat de DIICOT și aflat acum pe rolul Tribunalului București, în care inculpatul Daniel Dragomir este acuzat pentru noi infracțiuni decât cele pentru care a fost deja condamnat.
În dosarul în care a fost condamnat definitiv, anul trecut, la 3 ani și 10 luni închisoare, Dragomir a epuizat toate chichițele avocățești la îndemână, ultima fiind contestația la executare. Anterior, pe 16 decembrie 2020, judecătorii Curții de Apel București au respins definitiv contestația în anulare depusă de fostul locotenent-colonel SRI, Daniel Dragomir, împotriva aceleiași sentințe.
Desigur, toate aceste contestații au fost formulate cu un infractor fugit din țară, mafiotul refugiindu-se în Italia, cu puțin timp înainte de pronunțarea sentinței definitive.
Recent, el s-a predat autorităților din Bari – Italia și speră să nu fie extrădat, la fel ca Alina Bica și ceilalți mafioți români care fug de condițiile de detenție din patrie.
Fostul ofițer Dragomir, în grad de pușcăriaș în sustragere, a fost condamnat definitiv la 3 ani și 10 luni de închisoare pentru trafic de influență, spălare de bani și participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, alături de soția sa, Zoica-Marinela, care a luat 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare, plus confiscarea de la cei doi infractori a câte un milion de lei.
După cum se știe deja, în perioada octombrie 2012 – octombrie 2013, Daniel Dragomir, care îndeplinea funcţia de şef de grupare sectoare informativ-operative în Direcţia Generală de Prevenire şi Combaterea Terorismului din cadrul Serviciului Român de Informaţii, beneficiind de ajutorul soţiei sale, a pretins şi, ulterior, a primit de la omul de afaceri Rami Ghaziri, administrator al Agrola Crevedia, suma totală de 462.567 de euro, pentru protejarea respectivului om de afaceri. Taxă de protecție, adică.
Suma era compusă, potrivit procurorilor, din 374.078 euro, bani primiţi într-un cont bancar deschis pe numele altei persoane, 70.575,87 euro reprezentând finanţarea cheltuielilor necesare înfiinţării, dotării şi asigurării funcţionarii unei societăţi comerciale, incluzând şi un autoturism de lux, marca Porsche Cayenne şi 18.000 euro, reprezentând salariul lunar de 8.000 lei, primit de soţia lui Dragomir, Marinela-Zoica, în calitate de administrator al firmei nou înfiinţate.
„Sumele de bani menţionate mai sus au fost pretinse şi primite de către inculpatul Dragomir Daniel, pentru a-şi folosi influenţa, prin prisma funcţiei deţinute, asupra unor funcţionari publici, factori de decizie în cadrul Ministerului Finanţelor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Garda Financiară”, au arătat procurorii DNA.
În sarcina lt. col. (r) Daniel Dragomir s-a mai reţinut că, în perioada octombrie 2012 – 15 februarie 2013, cât şi ulterior, „a folosit datele şi informaţiile având caracter clasificat obţinute în virtutea calităţii de ofiţer al SRI, prin prisma atribuţiilor de serviciu, în mod direct şi în interes personal, în scopul ilicit – propus şi realizat – al obţinerii unor sume de bani şi alte foloase necuvenite şi a permis martorului denunţător accesul la date care se refereau la activitatea infracţională derulată de acesta şi grupul de firme aparţinând acestuia” – au constatat procurorii DNA.