sâmbătă, august 13, 2022
AcasăAgenda ZileiMahalagioaica Șoșoacă: Când maimuța ajunge senator, totul e posibil, chiar și ca...

Mahalagioaica Șoșoacă: Când maimuța ajunge senator, totul e posibil, chiar și ca jurnaliștii să fie confundați cu bananele

Poliţia Română a prezentat, miercuri seară, şirul evenimentelor în scandalul dintre Diana Şoşoacă şi echipa de jurnalişti din Italia. Senatoarea a sunat la 112 la ora 16.02, iar jurnaliştii au părăsit sediul Poliţiei la 23.35. Între timp, au aşteptat reprezentanţi ai Consulatului Italiei la Bucureşti, un interpret autorizat care să participe la proceduri, au fost percheziţionaţi şi au dat declaraţii, potrivit News.ro.

Şoşoacă i-a acuzat pe ziarişti că i-au sustras documente şi a susţinut că au droguri asupra lor, ceea ce a dus la un control corporal şi al bagajelor, acuzaţiile dovedindu-se nefondate.

Diana Şoşoacă a depus plângere pe numele jurnalistei pentru violare a vieţii private, violare a sediului profesional şi lovire şi alte violenţe, iar jurnalista Lucia Goracci a depus plângere pentru lipsire de libertate şi lovire sau alte violenţe. De asemenea, a fost deschis dosar penal pentru ultraj, după ce soţul senatoarei ar fi lovit un poliţist.

Ce spune Poliția: 

”Poliţia Română, precum şi celelalte instituţii ale statului român, condamnă cu fermitate orice acţiune de intimidare a jurnaliştilor sau de obstrucţionare a dreptului la liberă informare a cetăţenilor”, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, Georgian Drăgan.

Acesta a prezentat succesiunea evenimentelor din data de 10 decembrie:  

”La 16.02, Secţia 4 Poliţie din Capitală a fost sesizată prin 112 de către o femeie cu privire la faptul că în cabinetul să de avocatură din municipiul Bucureşti are anumite divergenţe cu o echipă de jurnalişti.

La 16.06 primii poliţişti au ajuns la faţa locului şi au intervenit pentru verificarea sesizării şi dispunerea primelor măsuri legale.

Din primele verificări efectuate de poliţiştii care au intervenit în urma apelului prin 112, a rezultat faptul că în incinta cabinetului de avocatură a izbucnit un conflict între persoanele prezente, motivul invocat fiind acela că apelanta nu a mai dorit realizarea unui interviu stabilit iniţial de comun acord.

Ulterior, tot din verificări, a reieşit că jurnaliştii au intenţionat să părăsească cabinetul, context în care apelanta le-ar fi închis uşa şi nu i-ar mai fi lăsat să plece, până la sosirea poliţiştilor.

În tot acest timp, până când poliţiştii au ajuns la faţa locului, între jurnaliştii din Italia şi apelantă au fost mai multe discuţii în contradictoriu. Înainte de ajungerea la faţa locului a poliţiştilor, jurnalista din Italia a ieşit din cabinet, fiind găsită de către poliţişti în faţa cabinetului.

Ulterior, s-au deplasat la faţa locului şi poliţişti ai Biroului Ordine Publică din Secţia 4. Jurnalista din Italia a revenit în cabinet.

În cadrul activităţilor derulate de poliţişti, soţul apelantei l-ar fi împins şi l-ar fi prins cu mâna de gât pe un agent de poliţie şi totodată ar fi lovit-o pe jurnalista din Italia. Ulterior, jurnaliştii au ieşit pe casa scărilor, iar conflictul a fost aplanat

Poliţiştii au adus la cunoştinţa persoanelor implicate că au dreptul de a se deplasa la sediul Secţiei 4 Poliţie pentru a depune plângere, lucru care s-a şi întâmplat. LA 16.38 la sediul Secţiei 4 Poliţie s-au prezentat jurnaliştii din Italia care s-au deplasat cu autoturismul personal, aşadar nu au fost conduşi la Poliţie de către poliţişti. S-au prezentat de bună voie pentru a depune o plângere.

La ora 17.00, la sediul Secţiei 4 Poliţie s-a prezentat apelanta la 112 însoţită de soţ. Apelanta a precizat că formulează plângere penală împotriva jurnalistei din Italia pentru mai multe infracţiuni,  că este posibil ca jurnaliştii să-i fi sustras documente din birou şi a menţionat, de asemenea, că asupra jurnaliştilor se află droguri.

Având în vedere aspectele menţionate, în conformitate cu procedurile legale în vigoare, poliţiştii aveau obligaţia să efectueze şi a efectuat un control corporal sumar precum şi al bagajelor în urma căruia nu au fost identificate bunurile reclamate ca fiind sustrase, nici substanţe interzise aşadar acuzaţiile erau nefondate.

După ce jurnaliştii din Italia au fost informaţi că apelanta formulează plângere pentru săvârşirea infracţiunilor de violare a vieţii private, violare a sediului profesional şi lovire şi alte violenţe, aceştia au comunicat că nu doresc să mai participe la nicio activitate, nici să fie audiaţi, nici să mai depună plângere şi nici să mai comunice cu poliţiştii, până când la sediul Poliţiei nu se deplasează un reprezentant al Consulatului Italiei la Bucureşti.

La ora 18.55 la sediul Secţiei 4 Poliţie au venit reprezentanţi ai Consulatului Italiei la Bucureşti.

În urma discuţiilor cu aceştia, cei în cauză au declarat că doresc să depună plângere, să fie audiaţi, iar ataşaţii au solicitat ca procedurile să fie derulate în prezenţa unui interpret.

În acest sens, la ora 21.30 la sediul Secţiei 4 a sosit un interpret autorizat şi au început audierile jurnaliştilor. La ora 22.40 s-au finalizat audierile a doi dintre jurnalişti, însă nu au dorit să părăsească sediul secţiei, dorind să o aştepte şi pe colega lor.

În intervalul 21.30 – 22.30 jurnalista din Italia a fost audiată în calitate de parte vătămată cu privire la infracţiunile pentru care a dorit să sesizeze.

La ora 23.35 cei trei jurnalişti şi reprezentanţii Consulatului au părăsit sediul Secţiei 4 Poliţie”, este succesiunea evenimentelor prezentate de Drăgan.

Acesta a precizat că împotriva jurnaliştilor italieni nu au fost dispusă nicio măsură preventivă şi doar au fost informaţi cu privire la posibilitatea depunerii unei plângeri şi lămurirea tuturor aspectelor sesizate.

Toate procedurile derulate de poliţişti s-au derulat sub coordonarea strictă a procurorului de serviciu din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1. În continuare, în această cauză se efectuează cercetări pentru lipsire de libertate şi lovire sau alte violenţe, în baza plângerii depuse de jurnalista din Italia, violare a vieţii private, violare a sediului profesional şi lovire şi alte violenţe, în baza plângerii formulate de apelanta la 112 şi ultraj, având n vedere că un poliţist a fost agresat de soţul apelantei”, a mai afirmat Drăgan.

În dosarul de ultraj, soţul Dianei Şoşoacă a fost deja plasat sub control judiciar.

Ce spune jurnalista agresată de șoșocarii huligani

Jurnalista Lucia Goracci se afla în Bucureşti împreună cu o echipă de filmare a postului RAI 1 şi reclamă că incidentul a avut loc în biroul de avocatură al Dianei Şoşoacă. Plângerea a fost formulată luni, după scandalul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1, unde soţul senatoarei a fost audiat pentru ultraj.

„Am intrat în biroul de avocatură al doamnei Şoşoacă şi ne-a întâmpinat cu o atitudine zâmbitoare având pe masă mai multe alune şi covrigei. Când a început filmarea eu am rămas pe hol şi am văzut că soţul ei a adus în birou un sac negru în care a spus că se îngroapă persoanele decedate dezbrăcate, după care am văzut cum acesta l-a luat apoi în bucătărie. După acel moment, doamna Şoşoacă a devenit nervoasă şi agresivă”, se arată în plângerea citată de presă.

Şoşoacă a spus că, dacă nu sunt agreate condiţiile pe care ea le hotărăşte, echipa de televiziune poate să plece. Echipa „a ieşit în hol, dar doamna Şoşoacă a apărut şi a închis uşa zicând că nu ieşim nicăieri. A spus ulterior soţului să sune la poliţie, după ce a început să ţipe, apoi un alt bărbat a intrat în casă”, a mai notat jurnalista Lucia Goracci, care a subliniat că în acel moment a fugit pe scara blocului.

După aproximativ 10 minute, poliţia s-a prezentat la faţa locului şi soţul senatoarei a început să împingă jurnaliştii italieni. După care soţul senatoarei Diana Şoşoacă i-a smuls masca de pe faţă şi a lovit-o în braţ, după care a muşcat-o de mână.

„M-a muşcat de mână, apoi am ieşit afară”, a adăugat jurnalista.

„Comportamentul senatoarei a fost determinat probabil de faptul că şi-a dat seama că nu ar fi trebuit să se aştepte că va putea să-şi ţină, fără oprelişti, discursul ei. Când am încercat să-i spun că trebuie să rămânem riguros la fapte, dânsa a improvizat, pentru a-şi continua spectacolul propagandistic. Ne-a închis în birou şi a chemat poliţia, aducându-ne acuzaţii neverosimile pentru că noi n-aveam cum să facem aşa ceva”, a declarat Lucia Goracci la RAI UNO.

Jurnalista a povestit că ea şi colegii săi au fost ameninţaţi şi li s-au adus tot felul de acuzaţii.

„Atunci când mă invită să plec, se repede, se aşază în faţa uşii. Se ridică şi bărbaţii care erau prezenţi, printre care şi soţul ei. Încep să ne ameninţe şi ea sună la 112 şi spune că sunt nişte persoane care se dau drept jurnalişti şi ameninţă şi încearcă să fure ceva”, a mai afirmat Lucia Goracci.

Jurnalista afirmă că soţul Dianei Şoşoacă a agresat-o chiar cu poliţiştii de faţă.

”A mai avut loc un alt episod, acest domn, sub ochii poliţiştilor a sărit să lovească, soţul senatoarei, chiar cu poliţiştii de faţă m-a agresat sub nasul poliţiştilor şi chiar pe unul dintre ei”, a mai spus Lucia Goracci.

Jurnalista italiană Lucia Goracci a formulat o plângere la Secţia 4 de Poliţie din Bucureşti împotriva senatoarei Diana Şoşoacă, susţinând că a fost sechestrată şi că soţul ei, Dumitru-Silvestru Şoşoacă, a muşcat-o de mână.

Soţul Dianei Şoşoacă a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile în urma  incidentului.

Italia a cerut ambasadorului României la Roma informaţii referitoare la măsurile adoptate, în urma incidentului, iar diplomatul român a transmis că „a fost demarată o anchetă de către organele de cercetare penală române, urmând ca aceasta să stabilească detaliile incidentului şi să determine, dacă este cazul, adoptarea de măsuri, conform legii”.

ActiveWatch condamnă actele de violență comise asupra jurnaliștilor italieni

ActiveWatch condamnă ferm actele de violenţă şi de intimidare la care au fost expuse jurnalistele Lucia Goracci, Delia Marinescu, alături de cameramanul Miki Stojicic şi editorul Sirdas Yildizdin, pe 10 decembrie 2021, în biroul senatoarei Diana Iovanovici Şoşoacă, se arată într-o scrisoare deschisă publicată miercuri.

În plus, organizaţia consideră că reţinerea prelungită a jurnaliştilor de la televiziunea RAI la Secţia nr. 4 de Poliţie şi modul în care s-a desfăşurat ancheta în această secţie de poliţie reprezintă „o ameninţare la adresa libertăţii presei”.

După ce au luat act de faptul că autorităţile judiciare române investighează în acest moment incidentele în care au fost implicaţi politicianul român, apropiaţii acestuia şi jurnaliştii aflaţi în interes public şi profesional la sediul senatoarei Şoşoacă, reprezentanţii organizaţiei solicită Parchetului General şi IGPR să demareze de urgenţă şi o anchetă internă pentru a analiza conduita profesională a poliţiştilor de la Secţia nr. 4.

„Simplele declaraţii ale Poliţiei Capitalei că ar fi fost respectate procedurile în vigoare nu sunt suficiente”.

Ei spun că trebuie lămurite circumstanţele care au condus la reţinerea în secţia de poliţie a jurnaliştilor pentru o durată de 8 ore, în condiţiile în care aceştia nu au fost conduşi la secţie, ci s-au deplasat acolo de bună voie, pentru a depune plângeri împotriva senatoarei Şoşoacă şi a soţului acesteia şi, conform legii, ar fi trebuit să fie lăsaţi să părăsească secţia de poliţie atunci când au dorit. „Au fost informaţi jurnaliştii în legătură cu motivele acestei reţineri prelungite şi în legătură cu drepturile lor?”

Mai mult, este adăugat, trebuie lămurite circumstanţele în care a fost solicitată percheziţia jurnaliştilor, care au fost întrebaţi şi dacă deţin droguri sau arme. „Existau suspiciuni rezonabile că jurnaliştii ar fi comis o infracţiune? Pe ce se bazau aceste suspiciuni? Ce obiect era căutat prin percheziţie? Au cedat poliţiştii la presiunile senatoarei Şoşoacă şi au uitat că aveau de-a face cu un grup de jurnalişti care fuseseră sechestraţi în biroul senatoarei şi că una dintre jurnaliste fusese agresată fizic chiar sub ochii poliţiştilor?”, sunt întrebările adresate de ActiveWatch.

În baza relatării jurnalistei Delia Marinescu, „considerăm că această reţinere prelungită a jurnaliştilor la Secţia nr. 4 de Poliţie, solicitarea percheziţiei şi modul în care s-a desfăşurat ancheta în secţia de poliţie  reprezintă forme de intimidare a jurnaliştilor şi în niciun caz de protecţie, în flagrantă contradicţie cu recomandarea Comisiei Europene. De aceea, solicităm ca această anchetă internă să fie derulată temeinic, obiectiv, transparent şi cu respect faţă de dreptul la informare corectă şi faţă de exercitarea profesiei de jurnalist”.

Marinescu a povestit: „Ieşim (din blocul unde are biroul senatoarea, n.n.). În faţa blocului, poliţiştii de la Secţia 4 ne întreabă dacă vrem să depunem plângeri pentru că am fost agresaţi. Da, zice echipa Rai, şi mergem cu şoferul nostru. La secţie, ne percheziţionează minuţios pe toţi, ne caută în genţi şi în buzunare, ne întreabă dacă avem arme sau droguri. Ne spun că am fost conduşi acolo pentru că Diana Şoşoacă a reclamat că am intrat peste ea fără voia ei. Nu, le zice Goracci. Ea a venit de bună voie ca să facă plângere pentru că a fost agresată în timpul muncii ei de jurnalist. Nu a fost adusă la secţie, cum pretind acum poliţiştii. Le zice că vrea să plece. Poliţiştii nu ne lasă. Apare consulul Italiei. Într-un final, după opt ore în secţia de poliţie, putem pleca. E miezul nopţii”.

ActiveWatch doreşte un răspuns ferm şi proporţionat al autorităţilor judiciare în ceea ce priveşte actele senatoarei Diana Şoşoacă şi ale soţului acesteia, Silviu Şoşoacă, care ar confirma faptul că România este membru deplin al comunităţii UE, comunitate în care siguranţa jurnaliştilor este o prioritate pentru conservarea şi protejarea democraţiei.

„Solicităm instituţiilor abilitate să ia măsuri suplimentare de siguranţă atât offline, cât şi online pentru jurnaliştii afectaţi de incidentul din data de 10 decembrie 2021. Reamintim că luarea unor măsuri urgente de protecţie este imperios necesară şi este în acord cu recomandarea Comisiei Europene privind siguranţa jurnaliştilor, publicate în septembrie 2021”.

Organizaţia face un apel către toate instituţiile de presă, formatorii şi liderii de opinie, precum şi faţă de forţele politice parlamentare democratice „să se delimiteze şi să descurajeze viitoare incidente de acest fel”.

„Din nefericire, ori de câte ori senatoarea Diana Iovanovici Şoşoacă ajunge în atenţia mass-media din cauza unor comportamente antisociale, am constatat tendinţa unor voci din spaţiul public de a eticheta aceste manifestări ca fiind din spectrul problemelor de sănătate mintală. Aceste asocieri sunt cel puţin abrutizante şi stigmatizează circa 84 de milioane de cetăţeni (în anul 2018) la nivelul UE, cetăţeni a căror situaţie e posibil să se fi agravat în contextul pandemiei COVID-19. Pentru a întrerupe acest cerc vicios al violenţei din spaţiul public, recomandăm jurnaliştilor, politicienilor şi formatorilor de opinie să adopte un discurs mai echilibrat şi mai responsabil, mai ales când criticile şi opiniile formulate stigmatizează anumite grupuri vulnerabile din societate. În democraţie, respectul pentru adevăr şi pentru drepturile omului sunt cele mai eficiente vaccinuri împotriva populismului violent”, se arată în încheiere.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate