marți, iulie 16, 2024
AcasăAdministrație publicăMAI: Liviu Vasilescu, fost șef al Poliției Române, este noul șef al...

MAI: Liviu Vasilescu, fost șef al Poliției Române, este noul șef al Direcției Generale Anticorupție

Fostul șef al Poliției Române, Liviu Vasilescu, a fost numit joi, 27 mai, la conducerea Direcției Generale Anticorupție (DGA) din cadrul Ministerul Afacerilor Interne, a anunțat ministrul Lucian Bode.

Chestorul șef Vasilescu demisionase în septembrie 2020 din fruntea poliției după scandalul provocat de apariția în presă a unor imagini în care fusese surprins, alături de șeful Poliției Capitalei, la o întâlnire de noapte cu liderii clanului Duduianu, într-o biserică, pentru a negocia grăbirea înmormântării liderului interlop Florin Mototolea, zis Emi Pian.

La acea dată, secretarul de stat Bogdan Despescu, care a rămas în continuare în fruntea ministerului, a susținut că întâlnirea cu interlopii a fost utilă, asumată, având ca scop prevenirea incidentelor violente din 9 august, ziua înmormântării interlopului Pian.

Așadar, fostul șef al Poliție a făcut atunci un pas în spate, pentru a aplana scandalul mediatic, având probabil promisiunea numirii sale ulterioare într-o nouă funcție importantă din structura MAI, ceea ce s-a și întâmplat, după 8 luni.

”Începând de azi, 27 mai, prin numirea la conducerea Direcției Generale Anticorupție a domnului Liviu Vasilescu, chestor principal de poliție, în vârstă de 53 de ani, se face încă un pas important în atingerea obiectivului asumat de a construi instituții puternice și eficiente. Este vorba despre un polițist cu o vastă experiență operativă și managerială (30 de ani în Poliția Română), o persoană respectată în sistem” – a declarat ministrul de interne, Lucian Bode.

Liviu Vasilescu a lucrat în perioada 1995-2005, în domeniu combaterii criminalității organizate (liniile de muncă antidrog și prinderi în flagrant), ocupând funcții de conducere timp de 5 ani, coordonând acțiuni operative importante, finalizate cu rezultate deosebite.

Ulterior, până în 2018, a fost șeful Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română (DOS), dezvoltând practic această structură la un nivel comparabil cu structuri similare din alte state.

Pentru ocuparea funcției de director adjunct al noului șef al DGA, a fost numită comisar șef Manuela Elena Popescu, în vîrstă de 45 de ani.

Ea a ocupat gradual, diverse funcţii operative, atât la nivel de execuţie, cât şi de conducere, având o bogată experiență profesională și rezultate deosebite ale muncii în domeniul anticorupție.

Totodată, potrivit unui comunicat al MAI, ea a participat nemijlocit şi a coordonat multiple acţiuni de combatere a corupţiei, dintre care amintim „Frontiera-2011”, „Cărbunele-2015”, „Mită în învăţământ”-2015, „Piaţa de documente de identitate”-2015, „Contrabandă pe Vest” ,  „Permise Suceava-2020”, „ITP” -2021, și nu în ultimul rând, cel mai recent caz, cel privind faptele de corupție imputate celor 25 de lucrători din cadrul IPJ Sibiu -„Rutiera Sibiu”-2021.

În aelași timp, mai anunță MAI, echipa de conducere a Poliției Române a fost completată cu un adjunct al Inspectorului General, în persoana domnului Ștefan-Andrei Lință, comisar-șef, în vârstă de 36 de ani, un polițist de carieră, foarte bine pregătit, cu o vastă experiență internațională, care a ocupat funcția de director al Centrului de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul IGPR. În perioada ianuarie 2019 – iunie 2020, comisarul-șef Lință a deținut funcția de Președinte al Consiliului de Administrație al Agenției EUROPOL.

De asemenea, atașatul de afaceri interne în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, comisarul-șef Mădălina-Sorina Vlangăr, a fost rechemat în țară pentru a fi împuternicit la conducerea Centrului de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul IGPR.

Cu două săptâmâni în urmă, pe 13 mai, în fruntea Poliției Române a fost numit chestorul de poliție Benone-Marian Matei, fostul șef al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul IGPR.

 

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate