vineri, decembrie 6, 2024
AcasăAgenda ZileiMApN a depus o plângere prealabilă prin care revocarea șefului SMAp

MApN a depus o plângere prealabilă prin care revocarea șefului SMAp

Ministerul Apărării Naţionale – MApN a depus o plângere prealabilă la Administraţia Prezidenţială, prin care solicită revocarea Decretului nr. 1.331 emis în data de 28 decembrie 2018, privind prelungirea mandatului şefului Statului Major al Apărării (SMAp), a anunțat MApN. 

Plângerea prealabilă a fost constituită în temeiul articolului 7 din Legea nr. 554/ 2004, privind contenciosul administrativ, ea fiind motivată prin faptul că „decretul încalcă dispoziţiile legale prevăzute în Legea 346 / 2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, articolul 32, alineatul 5, conform căruia Şeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Apărării, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an”. 

În document se arată că pentru prelungirea mandatului şefului SMAp ar fi trebuit să fie parcursă aceeaşi procedură ca şi în cazul numirii, mai exact la propunerea ministrului apărării naţionale şi cu avizul prim-ministrului. În acest caz, nu există nici propunerea ministerului, nici avizul premierului. 

Precedentul juridic în materie, prin faptul că preşedintele României a prelungit mandatul Şefului Statului Major General în anul 2010, prin Decretul nr. 882, având în vedere propunerea ministrului Apărării şi avizul prim-ministrului. 

Șeful statului a anunţat că a semnat, pe 28 decembrie, un decret prin care îi prelungeşte mandatul generalului Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Apărării, el precizând că propunerea făcută de ministrul Apărării, Gabriel Leş, nu a fost aprobată. 

Ministrul Apărării preciza atunci că propunerea sa pentru şefia SMAp a fost generalul Dumitru Scarlat, care reprezintă România la NATO şi Uniunea Europeană. 

„Ca să fie şef al Statului Major al Apărării, trebuia să fie şef de categorie de forţă. Şi am făcut propunerea de mutare a dânsului (generalul Dumitru Scarlat – n.r.) la SMFT, cu toate că dânsul a mai fost şef al Statului Major al Forţelor Terestre, şi domnul general Uifălean să îi ia locul la NATO şi UE. Aceste propuneri au fost respinse. N-a avut argumente, doar că nu sunt legale, fără să spună de ce nu sunt legale. (…) Din ce citesc eu în lege şi propunerea de prelungire se face tot de către ministrul Apărării”, declara Leș.  

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate