joi, septembrie 21, 2023
AcasăAgenda ZileiMare Britanie nu recunoaște înscrierea în pașapoarte a ”genului X” sau altui...

Mare Britanie nu recunoaște înscrierea în pașapoarte a ”genului X” sau altui gen decât ”masculin” și ”feminin”

Curtea Supremă britanică a respins miercuri recursul lui Christie Elan-Cane, care nu se recunoaşte în opţiunile tradiţionale ”masculin” sau ”feminin” şi care militează de 25 de ani pentru ca un ”gen X” să fie propus în paşaport, relatează AFP, citat de News.ro.

Christie Elan-Cane, care a pierdut în martie 2020 apelul prin care cerea ca Guvernul să recunoască genul neutru pe paşapoarte, a dus cazul la cea mai înaltă jurisdicţie din Regatul Unit.

Născută femeie, ea s-a supus mai multor operaţii, inclusiv unei duble masectomii, iar apoi unei histerectomii şi se identifică drept o persoană ”fără gen”.

Christie Elan-Cane subliniază că procesul cererii unui paşaport în Regatul Unit – care obligă oamenii să spună dacă sunt bărbaţi sau femei – încalcă dreptul la respectarea vieţii private, garantat de către Convenţia europeanăa drepturilor omului.

Recursul său a fost respins ”în unanimitate” de către Curtea Supremă, anunţă preşedintele instanţei, Robert Reed.

Robert Reed subliniază că nu există nicio hotărâre a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) care să stabilească vreo obligaţie de a recunoaştere a vreunei categorii de gen alta decât masculin sau feminin şi niciuna care să impună autorităţilor să emită paşapoarte fără să se indice sexul.

Preşedintele Curţii insistă asupra necesităţii ”menţinerii unei abordări coerente la scara Guvernului şi sistemului juridic”, care recunosc, până în prezent, doar genurile feminin şi  masculin.

”Am marele regret să trebuiască să vă informez că nu s-a făcut dreptate azi. Cazul merge acum la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg”, în Franţa, a reacţionat într-un mesaj postat pe Twitter Christie Elan-Cane.


Cel puţin 12 ţări – inclusiv Statele Unite, Canada, Germania şi Argentina, dar şi  India sau Pakistanul – propun opţiunea ”X” sau ”altul” în paşapoartele lor, potrivit organizaţiei Employers Network for Equality and Inclusion, cu sediul la Londra.

 

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate