Marea Britanie l-a acuzat sâmbătă pe liderul de la Kremlin că pune la cale o lovitură de stat la Kiev, pentru a instala în Ucraina un președinte și un guvern pro-Moscova, potrivit BBC, CNN și The Guardian. Statele Unite au calificat acuzaţiile drept „profund îngrijorătoare”. În schimb, Moscova respinge acuzațiile, pe care le consideră „absurde”.
Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a denunţat sâmbătă „amploarea activităţii ruse ce vizează subminarea Ucrainei”: „Conform informaţiilor noastre, guvernul rus încearcă să instaleze un lider pro-rus la Kiev, în timp ce intenţionează să invadeze şi să ocupe Ucraina”.
„Fostul deputat ucrainean Evhen Muraiev este considerat un potențial candidat la conducere”, a declarat Biroul britanic de Externe, Commonwealth și Dezvoltare.
Declarația a continuat cu alți patru foști oficiali ucraineni: „Avem informații că serviciile ruse de informații mențin legături cu numeroși foști politicieni ucraineni”, inclusiv Serghei Arbuzov, prim-viceprim-ministru al Ucrainei din 2012 până în 2014 și prim-ministru interimar în 2014; Andriy Kluyev, prim-viceprim-ministru din 2010 până în 2012 și șef de cabinet al fostului președinte ucrainean Ianukovici, Vladimir Sivkovich, fost șef adjunct al Consiliului de Securitate și Apărare Națională a Ucrainei (RNBO); Mykola Azarov, prim-ministru al Ucrainei în perioada 2010-2014”, se arată în comunicat.
„Unii dintre aceștia sunt în contact cu ofițeri ruși de informații implicați în prezent în planificarea unui atac asupra Ucrainei”, se mai arată în comunicatul oficiului de externe britanic.
Surse citate de CNN spun că SUA dețin aceleași informații furnizate de Londra. De altfel, Statele Unite au calificat acuzaţiile Marii Britanii, conform cărora Moscova încearcă să instaleze un lider pro-rus în Ucraina, drept „profund îngrijorătoare”, a declarat Casa Albă.
„Acest tip de complot este profund îngrijorător. Poporul ucrainean are dreptul suveran de a-şi hotărî propriul viitor şi suntem alături de partenerii noştri aleşi democratic în Ucraina”, a declarat Emily Horne, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate al Statelor Unite, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
Joi, Statele Unite au impus sancţiuni împotriva a patru ucraineni, inclusiv doi parlamentari în exerciţiu, acuzaţi pentru colaborare cu serviciile secrete ruse (FSB), invocând „activităţile lor destabilizatoare” în Ucraina.
Este vorba de parlamentarii Taras Kozak şi Oleg Voloşin, acuzaţi mai ales că au fost instruiţi de FSB să „recruteze foşti şi actuali oficiali guvernamentali pentru a se pregăti să preia controlul asupra guvernului ucrainean” dar şi de Volodimir Sivkovici, citat în comunicatul diplomaţiei britanice.
Murayev a declarat sâmbătă pentru CNN că „nu există nimic de comentat” cu privire la acuzații, deoarece este cetățean ucrainean și se confruntă în continuare cu sancțiuni rusești.
Rusia a respins duminică dimineața acuzaţiile Londrei conform cărora încearcă să instaleze un lider pro-rus în Ucraina, calificându-le drept ”absurde”. „Solicităm Ministerul britanic de externe să înceteze să mai răspândească absurdităţi”, a reacţionat ministerul rus de externe pe Twitter. Moscova mai susține că astfel de dezinformări reprezintă încă o dovadă că aliații NATO sunt cei care duc la escaladarea situației din Ucraina.
În Ucraina, Vasil Filipciuk, un fost purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, care conduce acum un think-tank, a descris acuzațiile britanice despre complot drept „ridicole”. Nici măcar o alegere trucată nu le-ar aduce puterea actorilor pro-ruși, iar încercarea de a le instala prin forță ar însemna o luptă foarte lungă și foarte sângeroasă, a susținut el, potrivit The Guardian.
„Acest scenariu ar funcționa doar cu o invazie totală, care preia Kievul”, a spus el. „Orașul ar fi decimat, pământul ar fi ars și un milion de oameni ar fugi. Avem 100.000 de oameni în capitală cu arme, care se vor lupta … Poate exista un plan, dar este o prostie.”