joi, august 18, 2022
AcasăAgenda ZileiMărirea pensiilor 40%, o nucă fierbinte, care a fost pregătită din timp...

Mărirea pensiilor 40%, o nucă fierbinte, care a fost pregătită din timp de PSD

Obiectivul Guvernului este să crească pensiile în mod realist, pe baza realităţilor economice, a declarat premierul Ludovic Orban, care crede că mărirea pensiilor cu 40% ar reprezenta o nucă fierbinte, care a fost pregătită din timp de PSD. 

„Urmărim să creştem pensiile. Obiectivul nostru este să creştem pensiile cu cât putem, în mod real. Lucrul ăsta nu pot să-l spun acum, cu cât putem în mod real. O să-l constatăm după primele şase luni, în raportul semestrial pe care îl facem privind starea economiei, ţinând cont de prognoze. Şi prognozele nu numai din România, pentru că trebuie să ţinem cont şi de prognozele de evoluţie economică în Europa şi prognozele de evoluţie ale tuturor partenerilor. Pentru că degeaba măresc pensiile, dacă după aia nu pot să le plătesc”, a declarat Orban la Digi 24.

Potrivit lui, liberalii pot face și ei ca PSD, se prefac că măresc, dăm drumul la inflaţie, care erodează toată puterea de cumpărare în special pentru persoanele cu venituri mici şi raportează că au mărit pe hârtie, dar, de fapt, când stai şi te uiţi ce poţi să cumperi cu banii respectivi, poţi să cumperi mai puţin decât cumpărai înainte de aşa-zisa creştere a pensiilor.

Mărirea pensiilor 40%, o nucă fierbinte

Orban a apreciat că majorarea de 40% ar fi fost foarte dificilă şi în condiţii de normalitate economică, caracterizând-o drept o nucă fierbinte, care a fost pregătită din timp de PSD.

„Acum, eu vă spun sincer, creşterea cu 40% ar fi fost foarte dificilă şi în condiţii de normalitate economică. Ceea ce este fără un fundament economic solid e foarte greu de pus în practică, pentru că toate plăţile acestea ale pensiilor se fac din veniturile pe care le încasează fie fondul de pensii din contribuţiile de pensii pe care le plătesc cetăţenii români, fie prin subvenţiile pe care le dă, tot din taxele şi impozitele plătite de cetăţeni, se dau transferuri de la bugetul de stat prin subvenţionarea fondului de pensii. Aici este, cum să zic, o nucă fierbinte, care a fost pregătită din timp de PSD, pentru cazul în care ei pierd puterea să aibă cu ce să recupereze capital electoral”, a arătat premierul.

Pensiile vor creşte în mod realist şi a transmis pensionarilor că o să încerce să facă o creştere care să ducă la îmbunătăţirea nivelului de viaţă.

„Vom creşte pensiile, cu siguranţă, dar vom creşte realist, pe baza realităţilor economice şi având garanţia sustenabilităţii pe termen lung a plăţii pensiilor. Nu poţi să-ţi baţi joc. Impactul pe 2021 este de aproximativ 52 de miliarde de lei, adică 10 miliarde de euro, iar impactul pe 2022 este estimat la 83-84 de miliarde de lei. Cu atât cresc cheltuielile bugetului de pensii şi implicit ale bugetului de taxe. Ce nu ai venituri la bugetul de pensii, trebuie să subvenţionezi din bugetul de stat. Să aibă încredere că vom creşte pensiile cu cât ne va permite economia şi că va exista această creştere de pensie şi o să încercăm să facem o creştere care să ducă la îmbunătăţirea nivelului de viaţă”, a explicat Orban.

Anunţul creşterii pensiilor va fi făcut când Executivul va avea informaţii pe care să se bazeze în mod adevărat.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate