miercuri, iunie 19, 2024
AcasăAgenda ZileiMesaj dur al SUA pentru parlamentarii români: „Începeți să lucrați imediat cu...

Mesaj dur al SUA pentru parlamentarii români: „Începeți să lucrați imediat cu Guvernul pentru a adopta legislația necesară pentru a urmări rapid infractorii”

Începeți să lucrați imediat cu Guvernul pentru a adopta legislația necesară pentru a urmări rapid infractorii, a declarat ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, mesajul fiind adresat Parlamentului.

România rămâne pe lista de supraveghere pentru al doilea an consecutiv, înseamnă că Guvernul nu și-a intensificat suficient eforturile de combatere a traficului de persoane.

Pe de altă parte, ministrul Justiției spune că fosta guvernare PSD este vinovată pentru că actualelel clanuri interlope au crescut în putere. 

„Anul trecut, sub fostul guvern, eforturile de combatere a traficului de persoane au fost diminuate, numărul de condamnări și urmăriri penale pe traficul de persoane a scăzut, iar îngrijirea victimelor a fost deficitară. La scurt timp de la venirea mea în România m-am întâlnit cu ministrul justiției și cu alți membri ai Guvernului Orban. Am încredere în angajamentul acestui guvern de eradicare a acestui flagel, însă membrii Guvernului știu că se confruntă cu o moștenire reprezentată de politic, corupție și rețele infracționale care le împiedică fiecare mișcare”, a mai declarat ambasadorul SUA, citat de G4Media.ro.

Potrivit acestuia, ministrul justiției, de Interne și alte persoane au depus eforturi susținute pentru urmărirea penală a infracțiunilor de trafic de persoane, dar trebuie făcut mai mult.

„Bandele de crimă organziate au traficat cu nerușinare oameni, știind că probabil vor scăpa nepedepsiți, așa cum s-a întâmplat de multe ori în trecut. Astăzi vă anunț cu mândrie că împreună ne angajăm într-un nou program de toleranță zero pentru traficul de persoane. SUA se angajează să folosească toate resursele disponibile de aplicare a legii pentru a ajuta autoritățile române să pună capăt rușinii traficului de persoane. Dacă ești traficant de persoane, te vom găsi, te vom aresta și te vom pune sub acuzare! Nu va exista refugiu sigur pentru traficanți de persoane niciunde. Nu te vei putea ascunde, s-a terminat!”, a mai spus Adrian Zuckerman. 

Ambasadorul a cerut Parlamentului să lucreze cu Guvernul pentru a confisca câștigurile obținute ilegal din traficul de persoane. 

„În încheiere fac apel la conducerea Parlamentului. Începeți să lucrați imediat cu Guvernul pentru a adopta legislația necesară pentru a urmări rapid infractorii, pentru a confisca câștigurile obținute ilegal din traficul de persoane, pentru a proteja mai bine victimele și pentru a repara prejudiciile cauzate de fostul guvern și care i-au ajutat pe infractori. Acum este momentul ca Parlamentul să ia atitudine”, a mai spus Zuckeman.

Se lucrează permanent pentru reducerea traficului de persoane, dar nu suficient

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a luat notă de raportul Departamentului de Stat al SUA cu privire la prevenirea şi combaterea traficului de persoane în 2019 şi lucrează permanent pentru reducerea traficului de persoane, astfel ca evaluarea pe acest an să fie pozitivă, a declarat, vineri, ministrul Marcel Vela.

„Raportul conturează imaginea generală a activităţilor anti-trafic din România şi formulează recomandări referitoare la acele domenii de intervenţie care pot cunoaşte progrese. În acest an, autorităţile din România au manifestat o preocupare constantă pentru prevenirea şi combaterea traficului de persoane. Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile sale specializate, Poliţia Română şi Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, lucrează permanent împreună cu partenerii interni şi internaţionali pentru reducerea dimensiunilor traficului de persoane şi acest lucru se vede în rezultatele obţinute”, a afirmat ministrul Internelor, Marcel Vela.

Fosta guvernare PSD, vinovată pentru creșterea puterii clanurilor interlope

Pe de altă parte, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că traficul de persoane şi crima organizată au ajuns la un nivel intolerabil în ţara noastră. Acesta afirmă că responsabilă pentru această situaţie este fosta guvernare PSD, acuzată că a distrus legislaţia care întărea justiţia şi a transmis un semnal clar interlopilor că îşi pot face de cap.

„Suntem într-un moment în care lucrurile trebuie spuse pe nume şi acţionat în consecinţă. Traficul de persoane şi crima organizată au ajuns la un nivel intolerabil în ţara noastră şi noi suntem aici pentru a pune capăt acestui fenomen. Aşa cum constată şi raportul Departamentului de Stat (al SUA, n.r.), anul trecut, traficul de persoane s-a intensificat, formele în care s-a desfăşurat s-au diversificat, şi aceasta s-a datorat şi unei anumite impunităţi, pe care crima organizată a simţit-o, a speculat-o, valorificat-o”, a declarat Predoiu.

Potrivit lui, această situaţie are un responsabil – este fostul guvern PSD.

„Dacă lucrurile au ajuns în acest punct intolerabil, este că cei care au condus la vremea respectivă Ministerul de Interne – Carmen Dan, Camera Deputaţilor – Liviu Dragnea, Ministerul Justiţiei – Florin Iordache, nu au luat măsuri la timp, s-au făcut că nu văd acest fenomen, au distrus legislaţia care întărea justiţia, au paralizat capacitatea de anchetă a parchetelor, au descurajat acţiunea poliţiştilor, au transmis un semnal clar interlopilor că îşi pot face de cap, voit sau involuntar este mai puţin important pentru cetăţeni”, a spus Predoiu.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate